Published On: lun, Oct 29th, 2012

Trei ani si doua luni de inchisoare, teparul Primariei, Jean Ciupala a intrat dupa gratii

Share This
Tags

* In urma cu 2 saptamani, Tribunalul Braila a decis condamnarea lui Jean Ciupala la executarea a doi ani si doua luni de inchisoare pentru comiterea infractiunii de luare de mita * Jean Ciupala, Inspector la Directia Finantelor Publice Locale in cadrul primariei Braila, a fost prins in flagrant de oamenii legii in timp ce lua mita de la un cetatean care figura cu datorii la stat * Teparul Ciupala ii ceruse datornicului o spaga de 9.000 de lei * Acesta a operat in baza de date astfel incat i-a sters o datorie de peste 18.000 de lei * Potrivit Judiciaristilor, Inspectorul corupt nu este la prima abatere, el luand mita si de la alti contribuabili, prejudiciul ajungand la zeci de mii de lei *

Ancheta deschisa pe numele lui Jean Ciupala, inspector la Directia Finantelor Publice Locale in cadrul Primariei Braila, care a fost prins in flagrant de oamenii legii in timp ce lua mita de la un cetatean care figura cu datorii la stat, s-a finalizat.

In urma cercetarilor efectuate in amanuntit de catre procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Braila, au fost scoase la iveala si alte cazuri de luare de mita de teparul Primariei.

„In baza art. 254 alin.1 din Codul penal (Cp) cu aplicarea art. 320/1 din Codul de procedura penala (Cpp), condamna pe inculpatul Ciupala Jean la 2 (doi) ani inchisoare, pentru comiterea infractiunii de luare de mita. In baza art. 53 alin. 2 Cp in referire la art. 65 Cp, art. 66 Cp, aplica inculpatului pedeapsa complementara, constand din interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a si lit. b Cp pe o perioada de 1 an, dupa executarea pedepsei principale. In baza art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248 Cp, art. 320/1 Cpp, condamna pe acelasi inculpat la 2 (doi) ani inchisoare, pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice. In baza art. 289 alin. 1 Cp cu aplicarea art. 320/1 Cpp, condamna pe acelasi inculpat, la 6 (sase) luni inchisoare pentru comiterea infractiunii de fals intelectual. In baza art. 33 lit. a – art. 34 lit. b Cp si art. 35 alin. 1 Cp, dispune contopirea pedepselor principale, urmand ca sa execute pedeapsa cea mai grea, sporita cu 2 luni, in total va executa 2 ani si 2 luni inchisoare si 1 an pedeapsa complementara, constand din interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a si lit. b Cp, dupa executarea pedepsei principale. In baza art. 71 Cp, aplica inculpatului pedeapsa accesorie, constand din interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cp pe durata executarii pedepsei principale. In baza art. 350 Cpp, mentine starea de arest a inculpatului si potrivit art. 88 Cp deduce din pedeapsa durata retinerii si arestarii preventive cuprinsa intre: 24 ore arestare preventiva, respectiv zilele de 25.06.2012, ora 17.40 – 26.06.2012, ora 17.40; 3.07.2012 – 14.08.2012 si 20.08.2012 – 16.10.2012. In baza art. 14 si 15 Cpp, art. 346 Cpp, ia act de faptul ca partea civila Primaria Braila – Directia Finantelor Publice Braila, a renuntat la pretentiile formulate, intrucat debitul in suma de 19.333 a fost repus in evidenta fiscala si contabila si reprezinta creante bugetare scazute fara documente justificative, urmand a fi incasata de la debitorul Olteanu Alen Raul, conform legislatiei in vigoare, revenindu-se astfel la situatia anterioara comiterii faptelor de catre inculpat. In baza art. 255 alin. 5 Cp, dispune restituirea catre denuntatorul Olteanu Alen Raul a sumei de 6.700 lei prin obligarea inculpatului la plata acesteia, cat si a sumei de 300 lei depusa la CEC Bank, cu recipisa de consemnare nr. 620570/1 si respectiv chitanta nr. 4097015/1 din data de 26.06.2012. In baza art. 445 Cpp, dispune anularea actului fals emis de catre inculpat, respectiv a actului printat la calculator <identificare contribuabil – incasari Jean> din care rezulta ca denuntatorul nu mai figureaza cu datorii (fila 9 din dosarul de urmarire penala). In baza art. 189 – 191 Cpp, obliga pe inculpat la 1.000 lei cheltuieli judiciare statului. Cu apel in termen de 10 zile”, dupa cum precizeaza anchetatorii, pe data de 17 octombrie.

La 8 zile dupa ce teparul Primariei Braila a primit sentinta judecatoreasca, joi, 25 octombrie, inculpatul Jean Ciupala, reprezentat de avocatul Daniel Emilian Prunau, a depus apel impotriva condamnarii de 2 ani si 2 luni inchisoare si 1 an pedeapsa complementara.

*  Bugetul local prejudiciat cu suma de 73.445 Lei *

Pe tot parcursul audierii martorilor, anchetatorii iau luat la purificat si pe colegii de serviciu ai lui Jean Ciupala. Dupa ce au fost studiate toate probele, s-a admis propunerea Parchetului de pe langa Tribunalul Braila si s-a decis ca perioada de arest preventiv a inculpatului sa se prelungeasca cu inca 30 de zile, incepand cu data de 31 iulie si pana pe 29 august 2012. Motivul a constat in faptul ca spagarul Primariei Braila nu se afla la prima abatere, el prejudiciind bugetul local cu o suma mult mai mare, in valoare de 73.445 lei. In acest caz, au fost audiate mai multe persoane, fapt ce a condus la o munca mult mai elaborioasa din partea anchetatorilor, care au depus eforturi maxime pentru a finaliza cat mai repede cercetarile. La data de 14 august 2012, instanta stabilea: „In baza art. 300/1 alin. (1) si (2) Cpp in referire la art. 139 alin. (2) Cpp, revoca masura arestarii preventive a inculpatului CIUPALA JEAN. Dispune punerea de indata in libertate a inculpatului CIUPALA JEAN de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. 13/U/02.07.2012 emis de Curtea de Apel Galati – Sectia Penala in dosarul nr. 3857/113/2012, daca nu este arestat in alta cauza sau in executarea altei pedepse. Cu recurs in 24 de ore de la pronuntare cu reprezentantul Ministerului Public si cu inculpatul”.

* A luat mita pentru stergerea unei datorii de 18.773 Lei *

Reamintim ca pe data de 25 iunie 2012, Jean Ciupala, in varsta de 40 de ani, inspector in cadrul Serviciului Urmariri Incasari Impozite si Taxe de la Directia Finantelor Publice Locale Braila a fost prins in flagrant de oamenii legii, la ora 17.40, in timp ce lua mita de la un brailean. Invinuitul a solicitat suma de 9.000 de lei, primind doar 6.900 de lei. In schimbul banilor primiti, Jean Ciupala trebuia sa scoata din baza de date o datorie de 18.773 lei, pe care cetateanul o avea la bugetul de stat, aceasta constand in amenzi neplatite. Prima intalnire dintre inspectorul Primariei si datornic a avut loc pe Soseaua Ramnicu Sarat, in zona hypermarketului „Praktiker”, in luna mai, iar la cateva zile s-au intalnit si inspectorul a primit doar 6.900 lei, urmand ca in peste un timp sa primeasca si restul banilor pana la valoarea de 9.000 lei.

Dupa ce a primit banii, Jean Ciupala s-a dus la birou si, operand in baza de date a institutiei la care e angajat, a sters datoria braileanului, acesta din urma figurand fara debit. Avand in vedere ca i-au fost sterse datoriile catre bugetul local, omul s-a decis sa-l dea pe mana legii pe inspectorul Jean Ciupala, dar inca nu se stie cu exactitate ce l-a determinat sa recurga la acest gest.

Dupa ce a fost retinut 24 de ore pe baza de ordonanta, inspectorul Ciupala a fost eliberat pe data de 26 iunie, acesta fiind cercetat in libertate. Dat fiind acest fapt, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Braila au declarat recurs, considerand ca fapta comisa de inspectorul Jean Ciupala constituie „o abatere de la moralitate, de la corectitudine, de la datorie si, in primul rand, de la lege”. Mai mult, oamenii legii au decis ca inspectorul Ciupala trebuie sa fie cercetat si pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, in conditiile in care Directia Finantelor Publice Locale a precizat ca a fost prejudiciata cu suma de 19.333 lei, dupa ce inspectorul corupt i-a anulat braileanului datoriile fiscale neincasate la termen.

Comentarii

comentariu

About the Author

-