Published On: mie, Oct 10th, 2012

Statele membre si-au imbunatatit rezultatele

Share This
Tags

* Tabloul de bord al pietei interne, publicat de Comisia Europeana, arata ca statele membre au depus eforturi pentru transpunerea normelor UE in legislatia nationala *

In aceasta perioada de criza, rolul pietei unice este decisiv pentru iesirea Europei din stagnarea economica. Transpunerea la timp a legislatiei este o conditie necesara pentru Indeplinirea obiectivelor strategice ale directivelor. Tabloul de bord al pietei interne, publicat de Comisia Europeana, arata ca statele membre au depus eforturi pentru transpunerea normelor UE In legislatia nationala. Dupa cresterea Inregistrata In lunile mai si noiembrie 2011 (1,2%), deficitul mediu de transpunere (procentul de directive privind piata interna care nu au fost transpuse In legislatia nationala In termenele prevzute) a scazut la 0,9%, adica sub obiectivul convenit de sefii de stat si de Guvern In 2007. In cadrul acestui exercitiu, 16 state membre au atins obiectivul de 1%.

Statele membre au reutit de asemenea sa reduca numarul directivelor transpuse incorect. Acest deficit mediu de conformitate a scazut de la 0,8%, cat era In urma cu sase luni, la 0,7%, cat este In prezent, apropiindu-se de nivelul de 0,5% propus In Actul privind piata unica In aprilie 2011. In schimb, a crescut numarul directivelor pentru care transpunerea este In Intarziere cu doi ani sau mai mult, a crescut de asemenea timpul suplimentar mediu necesar pentru transpunerea unei directive UE In legislatia nationala (de la 7,9 la 9,1 luni).

In ceea ce priveste aplicarea legislatiei UE, numarul Incalcarilor continua sa scada, foarte probabil datorita introducerii de mecanisme de solutionare mai timpurie a problemelor de neconformitate cu legislatia UE. Italia Inregistreaza cel mai mare numar de proceduri privind Incalcarea dreptului UE initiate de Comisie, urmat de Grecia si de Belgia.

Daca se iau In considerare toti indicatorii privind asigurarea respectarii normelor, Letonia, Estonia, Luxemburg si Lituania Inregistreaza per ansamblu cele mai bune rezultate.

Comentarii

comentariu

About the Author

-