Published On: Soare, Oct 28th, 2012

Situatie sumbra in agricultura braileana, Productia de porumb a scazut cu peste 60 la suta in acest an

Share This
Tags

* Pierderile pe care le-au inregistrat agricultorii in urma secetei au fost în unele sectoare de 20 la suta, insa altele au atins si pragul critic de 60 la suta * cea mai afectata de lipsa precipitatiilor a fost cultura de porumb *

Productia de porumb din acest an totalizeaza circa 4,7 milioane de tone, în scadere cu 60 la suta fata de nivelul de aproximativ 11,7 milioane de tone înregistrat anul trecut.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, Constantin spune ca productia de grâu a fost în acest an de 4,9 milioane de tone, fata de media ultimilor trei ani de 5,3 milioane de tone.

Ca urmare a verificarilor efectuate pe terenuri agricole din judet, inspectorii de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila au ajuns la concluzia ca majoritatea culturilor agricole au avut de suferit din cauza frigului din iarna trecuta si a lipsei precipitatiilor din vara. Pierderile cele mai mari au fost la porumb, grau, rapita, unde au inregistrat valori de peste 60 la suta.

„Conditiile atmosferice din acest an au produs mari pagube la nivelul judetului nostru, fiind vorba de aproximativ 200.000 hectare afectate. Noi am încercat sa sensibilizam conducerea Ministerului Agriculturii si Guvernul, prin centralizarea unor date referitoare la aceste suprafete afectate. Cei mai afectati de conditiile meteo din iarna trecuta si din aceasta vara sunt micii producatori care nu si-au putut iriga terenurile si care au înregistrat pierderi majore. Arsita a distrus în totalitate suprafete întregi de culturi agricole din tara. La Braila au fost pârjolite 150.000 de hectare de porumb, floarea soarelui, soia, rapita, mazare, precum si altele. Din cele 387.160 de hectare de teren agricol din judetul nostru, o suprafata de 278.925 ha este în sectorul privat si restul apartine sectorului de stat si privat. Din cele peste 387.000 de ha, aproximativ 91 la suta, adica 350.625 ha, este arabil, 31.332 ha sunt pasuni naturale. De asemenea, culturile agricole au fost grav afectate în iarna trecuta. Astfel, peste 42.000 de hectare au fost calamitate din cauza frigului si zapezii abundente, aproximativ jumatate reprezentând-o cultura de rapita. Nici serele si solariile nu au scapat usor, si aici înregistrându-se pagube uriase”, dupa cum sustine directorul executiv al DADR Braila, Traian Cismas.

* Fermierii Braileni primesc bani de la  Minister *

Agricultorii care au avut de suferit în urma calamitatilor vor putea beneficia de un sprijin financiar acordat conform Hotarârii Guvernului nr. 897/2012 privind schema „Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de seceta manifestat în anul agricol 2011 – 2012 asupra culturilor agricole”, care se acorda în agricultura, în sectorul vegetal.

Rezultatele activitatilor desfasurate, în acest an, în sectorul agricol, sunt deficitare, o cauza principala fiind conditiile meteo de la începutul lui 2012, când au fost caderi abundente de zapada, dupa care au urmat perioade lungi de seceta.

Comentarii

comentariu

About the Author

-