Published On: mar, Oct 23rd, 2012

Si anul acesta zapada ne va lua prin surprindere! Subprefectul Catalin Grosu crede ca municipiul va avea din nou probleme cu deszapezirea

Share This
Tags

* Desi directorii deconcentratelor se lauda ca sunt pregatiti pentru infruntarea caderilor de zapada din acest an, se pare ca acest lucru este putin probabil gandindu-ne la ce dificultati au fost in iarna trecuta * Chiar si subprefectul catalin grosu este de parere ca problemele cu deszapezirea vor fi aceleasi ca cele din sezonul trecut * Seful prefecturii atrage atentia firmelor de salubritate sa acorde maxima importanta la deszapezirea intersectiilor, unde se petrec cele mai frecvente blocaje in trafic *

La sedinta Colegiului Prefectural de astazi, o problema mjora care a fost dezbatuta a reprezentat-o actiunea de deszapezire a drumurilor judetene si comunale, precum si a arterelor din municipiul Braila.

Primul care a prezentat masurile care se vor lua pentru deszapezire, precum si despre numarul de utilaje si stocurile de materiale folosite in acest sens a fost Dan Apostol, directorul Serviciului de Utilitate Publica de Administrare si Gospodarire Locala (SUPAGL).

“Pentru asigurarea circulatiei rutiere in timpul iernii au fost stabilite masuri pregatitoare, de prevenire a inzapezirii si de deszapezire, de prevenire si combatere a poleiului. Cei trei operatori de salubritate executa lucrarile de deszapezire atat manual, cat si mecanic, in sectorul de activitate pe care il au atribuit. Operatiunile deszapezire se efectueaza cu utilaje specifice, fiecare operator de salubritate detinand 2.000 de tone de material antiderapant. Astfel, se va actiona la indepartarea zapezii depuse in straturi de pe caile publice, aici fiind incluse trecerile pietonale, rampele de acces, rigolele sau gurile de scurgeri, refugiile pentru calatori, precum si parcurile si zonele de agrement). Se va sparge si indeparta gheata, incarca si transporta zapada si gheata, salubriza cosurile si se vor ridica deseurile din strada. Operatorii de salubrizare va asigura resursa umana astfel: Brai-cata – 40 muncitori, ECO – 50 muncitori si RER Ecologic Service – 60 muncitori. Acestia vor avea in dotare lopeti, tarnacoape, maturii si perii. Combaterea poleiului se va face cu ajutorul celor 6.000 de tone de material antiderapant, solutii saline, bazice, amestecurile fiind omogene, iar raspandirea lor va fi una cat mai uniforma pe carosabil”, a declarat Dan Apostol.

Potrivit centralizatorului intocmit de Consiliul Local Municipal, totalul utilajelor ce vor fi folosite pentru deszapezire este de 257, acestea fiind urmatoarele: ATB cu lama si sararita – 14; autogreder – 19; incarcator frintal – 8; buldoexcavator – 59; ATB – 94; unimog cu freza si sararita – 2; wolla – 30; UNC – 11; tractor cu sararita – 3; tractor cu lama – 11; utilaj de imprastiat solutia pentru combaterea inghetului – 1; ATB cu lama – 5.

* Subprefectul Grosu, sceptic referitor la actiunile de deszapezire *

Desi operatorii de salubritate si directorii deconcentratelor se lauda ca in iarna ce va veni nu vor mai fi aceleasi probleme ca in sezonul de iarna trecut, subprefectul Catalin Grosu este de parere ca atat pietonii, cat si conducatorii auto vor avea mari dificultati in trafic, mai ales in zona intersectiilor.

“Am rugamintea sa acordati o mare atentie la intersectiile stradale pentru ca acolo sunt cele mai multe probleme, formandu-se blocaje in trafic. Sustin acest lucru in calitate de sofer, dar si de pieton. Nu vreau sa fie aceleasi deficiente ca in iarna trecuta. Din asigurarile pe care le-am primit se pare ca nu sunt aceleasi. Dar, din experienta din anul trecut va asigur ca vor intampina aceleasi dificultati. Degeaba se face deszapezirea pe strazi, daca nu se tine cont si de intersectii. Acolo se produc cele mai multe ambuteiaje, care pot duce si la producerea de accidente”, a intervenit subprefectul judetului.

* Transportul in comun nu va avea probleme pe timpul iernii *

Directorul societatii de transport public in comun, Cornel Sandulescu, sustine ca mijloacele de transport si utilajele de deszapezire vor fi in stare buna de functionare, de acest lucru raspunzand sefii de sectie si a Serviciului Tehnic.

“Directiile in care vom actiona sunt cele in care se vor desfasura pregatiri in toate locurile, desfasuram actiuni si-n ceea ce inseamna asigurarea de stocuri de materiale necesare pentru functionare pe timp de iarna. Ca urmare a lucrarilor care se desfasoara in municipiu, o serie de trasee sunt modificate si vor avea in desfasurare si-n aceasta iarna itinerariul pe care iI au in momentul de fata. Ma refer la transportul electric, care va circula de la Combinatul Chimic pana la podul de la Brailita. Transportul desfasurat pe B-dul Dorobantilor va fi redirectionat pe o alta artera. Din punct de vedere al capacitatii de transport, vom suplimenta transportul public cu inca 10 autobuze, in luna noiembrie. Sunt asigurate si alte mijloace de interventie pentru a tine in functiune caile de rulare. Avem, de asemenea, constituite echipe de interventie, precum si un comandament de urgenta. Sunt pregatite si utilajele care vor fi asigurate cu personal in doua schimburi, programul fiind de 12 ore. Schimbul intai se va realiza in intervalul orar 7.00 – 19.00, iar cel de-al doilea intre 19.00 si 7.00”, a spus Cornel Sandulescu.

* Sectia drumuri nationale Braila, pregatita pentru iarna *

Conform programului de pregatire pentru iarna ce va urma, Sectia Drumuri Nationale Braila a intocmit o serie de masuri care presupun urmatoarele actiuni: punerea in ordine a drumurilor (lucrari de reparatii asfaltice, straturi bituminoase foarte subtiri la rece cu emulsie de bitum modificat, realizate in doua straturi si lucrari de inlaturare a obstacolelor care ar putea provoca inzapezirea drumurilor); pregatirea pentru iarna a bazelor de deszapezire, apararea drumurilor cu panouri parazapezi (acestea insumeaza 18.744 metri, fiind necesare inca 2.000 – 3.000 de panouri pentru zonele in care vantul bate puternic); semnalizarea rutiera cu 124 de indicatoarele de circulatie “polei, gheata, zapada”, “lanturi pentru zapada”, “drum alunecos”, care vor fi montate pana la data de 15 noiembrie 2012.

* Pe drumurile judetene traficul nu va intampina deficiente *

Dupa cum se stie, Consiliul Judetean Braila are in administrare o retea de 604.405 km de drumuri judetene, iar in administrarea consiliilor locale se afla o lungime de 319,415 km de drumuri comunale.

In vederea prevenirii efectelor cauzate de temperaturile scazute si caderile abundente de zapada specifice zonei climatice in care se situeaza judetul nostru, CJ Braila a adoptat o serie de masuri pentru desfasurarea in bune conditii a traficului pe raza judetului in iarna 2012 – 2013. Astfel, se vor finaliza lucrarile de intretinere a drumurilor judetene pana la 1 noiembrie, care presupun repararea suprafetei carosabile prin executia de plombari si covorase asfaltice, asigurarea scurgerii apelor de pe platforma caii drumului, taierea arborilor uscati si a celor care prezinta pericol pentru siguranta circulatiei rutiere in cazul precipitatiilor abundente si a viscolului puternic, executia lucrarilor de siguranta rutiera prin montarea de indicatoare rutiere necesare dirijarii traficului si prin executia de marcaje longitudinale si transversale, precum si reprofilari si adaos de material pietros pe tronsoanele pietruite.

“Dupa contractarea activitatii de deszapezire, se vor urmari pregatirea si echiparea unor baze de deszapezire in diferite zone ale judetului pentru optimizarea activitatii de deszapezire; aprovizionarea cu material antiderapant de minim 1.300 tone si revizuirea spatiilor de depozitare; aprovizionarea cu motorina neutrala de minim 20 tone; revizuirea si pregatirea utilajelor si mijloacelor de transport prevazute in programul de activitate; verificarea si pregatirea echipamentelor si a dotarii pentru asigurarea comunicarii prin radio si telefon; asigurarea parcului de utilaje si mijloace de transport ale operatorului care sa cuprinda autofreze, autogredere, buldozere, incarcatoare frontale, autospeciale de tip LEA si autobasculante, utilaje pentru imprastierea materialului antiderapant. Pentru asigurarea interventiilor in perioada de iarna 2012 – 2013 a fost alocata o suma de 2,5 milioane lei”, a precizat Florin Mija, vicepresedintele CJ Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-