Published On: joi, Oct 18th, 2012

Salariul minim de 1.000 lei si cresterea numarului de sarbatori legale

Share This
Tags

* Proiectul de modificare a Codului Muncii initiat de BNS vizeaza cresterea salariului minim la 1.000 lei, reglementari ale contractului de munca si introducerea ca zi libera data de 30 noiembrie *

Proiectul de lege referitor la modificarea actualului Cod al Muncii vizeaza in principal cresterea salariului minim brut pe tara la 1.000 lei, in paralel cu reducerea cu 4 puncte procentuale a contributiei angajatorilor la bugetul asigurarilor sociale, reglementarea in detaliu a obiectivelor de performanta, dar si marirea perioadei maxime pentru care se pot incheia contractele de munca pe durata determinata, de la 3 la 5 ani, a declarat  Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, cu ocazia lansarii campaniei nationale pentru strangerea de semnaturi in vederea modificarii actualului act normativ.

“ Prin noul proiect de lege dorim modificarea dispozitiilor privind salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in sensul raportarii cuantumului net al acestuia la cuantumul salariului mediu net la nivel national, comunicat de Institutul National de Statistica. Concret, urmarim cresterea salariului minim brut pe tara la 1.000 lei, in paralel cu reducerea cu 4 puncte procentuale a contributiei angajatorilor la bugetul asigurarilor sociale, masura care ar veni atat in sprijinul angajatilor, cat si al bugetului de stat, fara ca situatia financiara a angajatorilor sa aiba de suferit. De asemenea, contractul individual de munca pe durata determinata nu va mai putea fi incheiat pe o perioada mai mare de cinci ani, iar neindeplinirea obiectivelor de performanta nu va mai putea constitui motiv de concediere pentru necorespundere profesionala”, a mai spus Dumitru Costin.

Acesta a precizat, totodata, ca prin intermediul noului Cod al Muncii pensionarii si somerii vor putea adera la organizatiile sindicale constituite potrivit legii, iar criteriile aplicate in cazul concedierilor colective vor suferi modificari.

“ Cu ocazia stabilirii ordinii de prioritate la concediere, nu vor putea fi utilizate criterii ce tin de indeplinirea obiectivelor de performanta de catre salariati. Concedierile colective sunt dispuse pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, si astfel nu se justifica stabilirea ordinii de prioritate la concediere in functie de motive ce tin de persoana salariatului. De asemenea, am revizuit si termenul in care angajatorul are obligatia de a reangaja salariatii concediati prin concediere colectiva cu prioritate pe posturile reinfiintate”, a mai spus presedintele BNS. Noul proiect de lege prevede si sporirea numarului de sarbatori legale in care nu se lucreaza, prin introducerea ca zi libera a Sarbatorii Sfantului Andrei, pe 30 noiembrie.“ Pentru ca proiectul sa poata fi inaintat Parlamentului pentru a fi dezbatut si adoptat este nevoie de 100.000 de semnaturi. Campania de strangere de semnaturi se va incheia in luna aprilie a anului viitor, in teritoriu actionand deja 276 de reprezentanti BNS, numarul lor urmand sa ajunga la 500 pana la sfarsitul acestei luni. Mai multe informatii despre proiect pot fi obtinute pe site-ul www.sustinecodulmuncii.ro sau la Call Center 031.620.58.59”, a adaugat Dumitru Costin. Pe langa modificarea Codului Muncii, pe lista de prioritatii a BNS se mai afla inca trei proiecte de lege menite sa corecteze erorile din legislatia muncii si sa completeze setul de instrumente pe care lucratorii le au la dispozitie pentru a-si apara drepturile.

Comentarii

comentariu

About the Author

-