Published On: Soare, Oct 7th, 2012

Salariu mediu net este in scadere

Share This
Tags

* Conform datelor Institutului National de Statistica salariul mediu net a scazut la sfarsitul sezonului estival in majoritaea activitatilor din sectorul economic *

In luna august salariul mediu a fost mai mic decat luna precedenta in diverse domenii. Acest fapt se datoreaza incasarilor mai mici, lipsei de comenzi si dificultatilor financiare cu care s-au confruntat multe unitati economice dar si datorita faptului ca nu au mai fost acordate prime ocazionale, de vacanta.

Scaderi semnificative au fost in activitati economice precum fabricarea autovehiculelor de transport rutier, productia si furnizarea de energie electrica si termica, de gaze si apa calda dar si in activitatile de asigurari si ale fondurilor de pensii.

Domeniile care totusi au inregistrat castiguri determinate de acordarea unor premii sau sume din alte fonduri, tichete cadou sau incasari de productie mai mari au fost extractia carbunelui si a minereurilor metalifere, fabricarea produselor din tutun, activitatile si serviciile in tehnologia informatiei.

Scaderea in invatamant a castigului salarial mediu a fost de 3,1%. Sumele care erau acordate profesorilor incadrati la plata cu ora au fost mai mici iar multe dintre contractele pe perioada determinata s-au terminat.

Daca in domeniul sanatatii si al asistentei sociale a fost o crestere usoara de 0,1% in administratia publica salariile au scazut cu 0,6%.

INS precizeaza ca indicele castigului salarial real in luna august fata de luna precedenta a fost de 98,1%.

Comentarii

comentariu

About the Author

-