Published On: lun, Oct 22nd, 2012

Romanii concediati de Nokia vor fi ajutati financiar

Share This
Tags

* Comisia Europeana propune alocarea a 2,9 milioane de euro pentru fostii angajati ai societatii Nokia in Romania *

Comisia Europeana a propus sa se aloce Romaniei 2,9 milioane de euro din fondul european de ajustare la globalizare (FEG) pentru a ajuta 1416 lucratori concediati in Romania de Nokia si de catre unul dintre furnizorii acesteia sa isi gaseasca alte locuri de munca. Propunerea este transmisa spre aprobare Parlamentului European si Consiliului de Ministri al Uniunii Europene.

„Modelele de productie la nivel mondial pentru telefoanele mobile sunt intr-o permanenta evolutie, producatorii europeni delocalizandu-i unitatile de productie pentru a fi mai aproape de pietele cu cea mai accentuata crestere, si anume in Asia. Propunerea este destinata sprijinirii fostilor lucratori de la Nokia pentru ca acestia sa isi adapteze aptitudinile, sa gaseasca noi locuri de munca si sa isi construiasca un viitor mai bun”, a declarat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.

SC Nokia Romania SRL si de un furnizor al acesteia a efectuat 1904 de concedieri dintre care 1416 din totalul de lucratori concediati ar urma sa participe la masurile cofinantate de FEG. Se va pune la dispozitia acestora serviciile centrului de tranzitie prin informatii, consiliere si orientare profesionala, prin formare profesionala si formare in vederea certificarii, prin indrumare si sprijin dupa angajare, precum si prin intermediul mai multor tipuri de alocatii, cum sunt alocatiile pentru cautarea unui loc de munca, alocatiile de transport si alocatiile de stagiu.

Costul total estimat al pachetului este de aproximativ 4,5 milioane EUR, dintre care 2,9 milioane EUR ar urma sa fie puse la dispozitie prin intermediul FEG.

Comisia europeana a adoptat si o propunere de alocare a unei sume pentru a sprijini lucratorii concediati de Nokia in Finlanda. Atat in Romania cat si in Finlanda, concedierile sunt o consecinta a transferului productiei din Europa in Asia.

Cea mai afectata zona din Romania in urma concedierilor de la Nokia este judetul Cluj.

Alexandra Busuioc

Comentarii

comentariu

About the Author

-