Published On: vin, Oct 26th, 2012

Profesorii insotitori vor semna o declaratie ca raspund de copii

Share This
Tags

* Profesorii care insotesc elevii in excursii sau tabere vor da o declaratie pe proprie raspundere pentru siguranta copiilor si respectarea traseului si duratei stabilite, iar parintii implicati in aceste activitati nu pot fi responsabilizati decat pentru propriul copil *

Prevederile sunt cuprinse in noul regulament privind organizarea si desfasurarea taberelor, excursiilor, expeditiilor si drumetiilor scolare.

“Si pana acum profesorii aveau de facut un instructaj cu elevii despre organizarea si desfasurarea excursiei. Parintii si elevii semnau instrucatajul alaturi de acordul pe propria raspundere. Acest regulament este binevenit si este o completare pentru a responsabiliza mai mult profesorii de grup”, a declarat Inspectorul Scolar General, Iulian Danielescu.

In declaratia pe propria raspundere, profesorul sau invatatorul insotitor isi asuma responsabilitatea pentru siguranta si securitatea elevilor pe toata perioada deplasarii si desfasurarii taberei, excursiei, expeditiei sau drumetiei, efectuata cu un grupul de elevi si sa respecte traseul si  perioada cu mentiunea numarului de zile in care are loc.

Documentul stabileste modul in care se organizeaza, se aproba si se desfasoara taberele, excursiile si drumetiile de catre unitatile de invatamant, dar si cadrul legal al deplasarilor care au loc in afara localitatii cu elevi si prescolari, insotiti de cadre didactice.

Potrivit noului regulament, directorii scolilor si profesorii insotitori poarta intreaga raspundere pentru elevii cu care pleaca in excursii, tabere sau drumetii.

In perioada anului scolar, in timpul orelor de curs se poate organiza pe semestru doar o singura excursie tematice de o zi pentru elevii din invatamantul primar. Elevii vor participa la aceste excursii incepand cu ora la care incepe orarul scolar din acea zi.

Orice tabara, excursie, expeditie sau drumetie cu elevii si prescolarii organizata cu avizul sau acordul conducerii unitatii de invatamant se va realiza in afara orarului scolar numai in conditii de legalitate si siguranta.

Pentru orice deplasare cu elevii in timpul sau in afara orelor de curs cadrul didactic organizator este obligat sa anunte conducerea unitatii de invatamant si sa prezinte documentatia specifica. Nerespectarea cerintelor privind intocmirea documentaiei in vederea organizarii si desfasurarii taberelor, excursiilor si drumetiilor, precum si neanuntarea unitatii de invatamant privind deplasarea atrage in exclusivitate raspunderea cadrului didactic organizator.

Excursiile vor fi asigurate de un numar de cadre didactice in functie de numarul elevilor. Astfel, la fiecare 10-15 elevi trebuie sa fie cate un invatator sau profesor, un cadru didactic fiind numit coordonator,iar la 100-200 de elevi trebuie sa fie si un cadru sanitar mediu.

In cazul expeditiei sau drumetiei trebuie sa fie un cadru didactic la un grup de minimum zece elevi care lucreaza cu grupa respectiva, la care se poate adauga un animator, salvamar sau salvamont.

Taberele pentru prescolari vor fi asigurate cu personal didactic si sanitar. Astfel, la fiecare grupa de prescolari formata din cate 15-20 de copii vor fi doua educatoare si o supraveghetoare de noapte. De asemenea, la fiecare tabara va fi un colectiv de conducere, componenta acestuia fiind stabilita de catre administratiile permanente ale taberelor scolare, din randul personalului existent. La fiecare tabara trebuie sa fie un medic si un cadru sanitar mediu.

Noul regulament a fost elaborat dupa ce o eleva de la Scoala nr. 75 din Capitala a cazut din tren la intoarcerea dintr-o excursie organizata de scoala. Copiii au fost insotiti in aceasta excursie de un profesor si de doi parinti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-