Published On: Soare, Oct 28th, 2012

Preturile la furaje cresc pe zi ce trece, Crescatorii de animale, in pragul disperarii

Share This
Tags

* In urma lipsei precipitatiilor din vara trecuta sectorul agricol a avut foarte mult de suferit * Culturile agricole s-au diminuat considerabil, comparativ cu cele obtinute in anii precedentti *Ca urmare, preturile la furaje au crescut exagerat de mult *

Lipsa ploilor din vara trecuta a contribuit negativ la scaderea drastica a productiei agricole. Acest lucru s-a simtit in momentul in care fermierii s-au apucat de cules. Ei au observat ca productia aproape s-a injumatatit, comparativ cu anii precedenti. Din acest motiv, preturile la furajele folosite pentru cresterea animalelor s-au majorat de la o zi pe alta. Aspect care ii nemultumeste pe crescatori de animale, dar si pe cei care vand furajele.

Referitor la masurile ce ar trebui sa se ia pentru rentabilitatea exploatatiilor de animale în plina criza a furajelor, precum si situatia in care se afla zootehnia autohtona, în momentul de fata, am stat de vorba cu fermierii braileni.

Un crescator de animale sustine ca tarifele la furaje sunt deja la cote foarte mari, ceea ce reprezinta un lucru nefavorabil pentru el.

“O astfel de situatie este foarte delicata. Atat din prisma de crescator de animale, cat si din cea de om al muncii pe camp. Stau si ma intreb, ce se va intampla in viitorul apropiat? Cat vor mai creste aceste preturi? Daca furajele se vor scumpi si mai mult decat ca acum, cu siguranta ne vom confrunta cu mari probleme. Toata agricultura va fi intr-un posibil colaps. Fie ca este vorba de crescator de animale, fie ca este vorba de agricultorii care vand furajele. Ar trebui ca guvernantii sa se gandeasca si la noi, la agricultori. In momentul in care preturile vor exploda, niciun fermier nu va mai avea posibilitatea de a cumpara furajele, iar vanzatorii vor ramane cu aceste produse pe stoc”, ne-a spus agricultorul.

Fermierii sunt tot mai nemultumiti de lipsa de implicare a statului, considerand ca statul trebuie sa se preocupe mai mult de dezvoltarea sectorului agricol.

“Daca stam si analizam ceea ce se intampla in agricultura, consider ca statul este obligat sa isi de un interes maxim pentru ca tara noastra sa nu aiba parte de deficiente. Ar trebui sa avem o sustinere mult mai mare din partea celor de la Bucuresti. Sa se acorde mai multe ajutoare financiare, acele subventii, deoarece fara ele este greu de supravietuit. Pe zi ce trece se poate observa dezinteresul guvernantilor, afisat fara niciun fel de resentiment. Pur si simplu, acestia nu stiu sa faca mai nimic pentru noi. Dimpotriva, recurg la varii modalitati de a distruge ce a mai ramas bun in agricultura noastra. Suntem intr-o situatie precara in acest moment. Si cand te gandesti ca in urma cu 25 de ani in urma tara noastra era numita <granarul Europei>”, a spus Ionel Ciolcan, un fermier din comuna Salcia Tudor.

Cercetand piata furajelor, am observat ca pretul acestora variaza de la un comerciant la altul, nivelul fiind unul crescand. Astfel, taratele se vand la un pret de 1,5 – 2 lei/kg, srotul de floarea soarelui atinge pragul de 2,5 lei/kg, tariful de comercializare a unui kilogram de soia este de 3 lei, iar cel de fan costa 1,5 lei/kg.

* Furajele, tot mai putine pe piata *

Agricultorii braileni considera ca preturile au explodat si din cauza lipsei produselor furajere de pe piata. Fanul de buna calitate este din ce in ce mai greu de gasit, fiind tarifat la o valoare destul de mare pentru buzunarul cumparatorului. Cel mai frecvent intalnit, pe piata nutreturilor, este fanul slab, care nu aduce aport nutritional in cresterea animalelor si pasarilor, comparativ cu cel de calitate.

“Cresterea preturilor la aceste produse se vad in scaderea in greutate a animalelor, precum si obtinerea de rezultate mult mai slabe din punct de vedere economic pentru existenta fermelor. Daca nutretul, indiferent de felul lui, are un pret mare, iar animalele si pasarile sunt hranite mai slab nu se pot vedea rezultate bune”, este de parere badea Vasile, din satul Olaneasca, comuna Salcia Tudor.

In cazul in care preturile vor creste in continuare, fermierii vor fi intr-o situatie disperata in ceea ce priveste furajele. In aceste cazuri, unii agricultori deja nu mai tin cont de calitatea produselor furajere, lucru care se poate observa si-n cresterea animalelor si pasarilor. Piata fiind tot mai saraca in astfel de produse, oamenii nu au o alta alternativa decat aceea de a cumpara ceea ce se gaseste la vanzare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-