Published On: Soare, Oct 28th, 2012

Pentru ca nu le-a administrat cum trebuie, Romaniei i-au fost suspendate trei programe cofinantate de UE

Share This
Tags

* Comisia Europeana a decis sa „presuspende” trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE in Romania *

Acest fapt survine ca urmare a unor deficiente grave din cadrul sistemului de gestionare si control a celor 3  programe: “Transport”, “Regional” si “Cresterea competitivitatii economice”.

Problemele sunt legate de domeniul achizitiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum si de prevenirea si detectarea fraudei si a conflictelor de interese. Nu se vor mai face plati pana la adoptarea unor masuri pentru remedierea acestor probleme. Banii vor fi însa rambursati imediat ce actiunile necesare de remediere sunt întreprinse de autoritatile romane.

Au fost propuse corectii financiare pentru aceste trei programe si pentru programul „Mediu”, corectii care ar acoperi între 10 si 25% din plati. Daca Romania accepta corectiile, sumele în cauza ar putea fi utilizate pentru alte proiecte corect implementate din cadrul aceluiasi program.

Romania are la dispozitie doua luni pentru a reactiona si a demonstrat ca a luat masurile necesare ca sa remedieze deficientele. Rezultatul va trebui confirmat printr-un raport din partea Autoritatii Nationale de Audit.

In decembrie 2010, Romaniei i s-a solicitat sa elaboreze si sa puna în aplicare un plan de actiune care sa contina masuri corective concrete pentru abordarea deficientelor identificate. In plus, s-a recurs la expertiza externa din partea institutiilor financiare internationale pentru a oferi asistenta Romaniei în pregatirea si implementarea proiectelor.

Au fost efectuate misiuni de audit de catre Comisie si Autoritatea Romana de Audit în 2010 si 2011. In urma acestor misiuni, Comisia a identificat deficiente grave cu privire la sistemul de gestionare si control pentru fondurile structurale din Romania si a întrerupt platile efectuate prin intermediul Fondului european de dezvoltare regional (FEDER) si al Fondului de coeziune la mijlocul anului 2011. In decembrie 2011, Comisia a reluat platile, în urma angajamentului Romaniei de a imbunatati sistemul de gestionare si control pentru achizitiile publice.

Comentarii

comentariu

About the Author

-