Published On: mie, Oct 17th, 2012

O politista cu care Politia Braila se poate mandri

Share This
Tags

* Elena Nechifor, psiholog de meserie, este subcomisar al Compartimentului Analiza si Prevenirea Criminalitatii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Braila. Putine femei opteaza pentru meseria de politista, avand in vedere ca se expun unor serie de pericole sau neplaceri * Braileanca a imbratisat acest job din anul 2009, precizand ca pregatirea profesionala pe care a dobandit-o i-a adus un atu in legatura cu oamenii *

In ziua de astazi stabilitatea la locul de munca este relativa si astfel oamenii sunt nevoiti sa-si caute un job cat mai posibil trainic. si cum ghinionul paste la orice pas, sunt situatii in care persoana fara loc de munca gaseste in domenii care presupune un oarecare risc. Printre aceste joburi ar fi cele de bodyguard, constructor, politista sau arbitru de fotbal. Sunt femei care fac aceste meserii barbatesti din pasiune.

De ceva vreme nu ne mai miram cand vedem o femeie la volanul unui vehicul, cum ar fi mijloacele de transport in comun. Deja ne-am obisnuit ca unele meserii sa fie facute de barbati, iar altele numai de femei. Dar sunt momente in care ne simtim mult mai confortabil atunci cand stim ca rochia pe care vrem sa o purtam va fi realizata de o femeie, iar avionul in care ne-am imbarcat, va fi pilotat de un barbat, si nu de o femeie. Cu toate acestea, daca este sa ne gandim ca atat barbatii, cat si femeile sunt egali in drepturi, consideram ca fiecare dintre noi poate sa opteze pentru ce meserie doreste.

Avand in vedere ca emanciparea femeii si miscarea de egalizare sunt relativ recente, referindu-ne la intreaga istorie a omenirii, si ca societatea nu este atat de evoluata incat sa accepte aceste schimbari cu usurinta, in prezent nu exista niciun impediment pentru ca femeile din Romania sa se mobilizeze si sa faca ceea ce-si doresc.

* In slujba prevenirii criminalitatii, intr-o lume de barbati *

Compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Braila se poate mandri cu faptul ca printre barbatii politisti mai sunt si femei. Una aceste femei este subcomisarul Elena Nechifor, ofiter prevenire.

Dupa cum ne-a spus si ea, din anul 2009 si pana in prezent face parte din echipa celor care lupta mereu in combaterea criminalitatii si victimizarii diferitelor categorii de oameni.

„Activitatile principale pe care le desfasor in acest compartiment sunt referitoare la elaborarea si implementarea de programe, proiecte si campanii de pregatire antiinfractionala si antivictimala a populatie; derularea de activitati preventive in scoala, in familie si in comunitate in colaborare cu alte structuri din cadrul inspectoratului, cu institutii publice si organizatii neguvernamentale, in domeniul prevenirii criminalitatii si a victimizarii diferitelor categorii de populatie. Activitatea de prevenire a capatat valente extinse in cadrul Compartimentului Analiza si Prevenirea Criminalitatii, la Inspectoratul de Politie Judetean Braila, unde am fost incadrata prin transfer. Daca inainte era vorba numai de un segment preventiv, acela al consumului de alcool, tutun si droguri, acum activitatea preventiva vizeaza prevenirea criminalitatii in general, adica prevenirea delincventei juvenile, traficului de persoane, consumului de droguri, a diferitelor tipuri de infractiuni – talharii, furturi din locuinte, furturi din si de autoturisme etc. Totodata, activitatea preventiva se extinde in ceea ce priveste prevenirea victimizarii diferitelor categorii de populatie considerate vulnerabile, in general sau numai intr-un moment anume, in a deveni victime ale persoanelor rau intentionate: femei, copii, persoane in varsta, persoane care obisnuiesc sa adopte conduite care predispun la producerea unor infractiuni”, a precizat subcomisar Elena Nechifor.

* Pregatirea profesionala, un atu in legatura cu oamenii

In CV-ul politistei de la Prevenire se poate observa ca dupa terminarea Liceului Pedagogic “D.P. Perpessicius” Braila, s-a inscris la Facultatea de Psihologie Sociologie de la Universitatea Hyperion Bucuresti, pe care a absolvit-o in anul 1999. A urmat apoi cursurile de Master Comunicare si Relatii Publice, de la scoala Nationala de Studii Politice si Administrative Bucuresti, precum si cele de Master Prevenirea si Combaterea Consumului de Droguri, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea Bucuresti. In perioada 2000 – 2005 a fost psiholog in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila. Aici desfasura activitati de evaluare si consiliere psihologica a copiilor ocrotiti in sistemul public specializat; evaluare a psihologica a copiilor cu dizabilitati in cadrul echipei pluridiciplinare formata din medic, psiholog, asistent social si psihopedagog; incadrare intr-o categorie de handicap a copiilor cu dizabilitati conform criteriilor prevazute de lege, dar si evaluare psihologica si orientarea scolara a copiilor cu nevoi speciale. Din 2005 si pana in 2009 a ocupat functia de psiholog si coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila – Agentia Nationala Antidrog, unde elabora si implementa programe, proiecte si campanii de prevenire a consumului de alcool, tutun si droguri; derula activitati preventive adresate elevilor, parintilor si altor categorii de populatie (studenti, persoane aflate in stare privativa de libertate, copii ocrotiti in sistemul public specializat etc); evalua si consilia psihologic persoanele dependente de tutun, alcool sau droguri.

„Pregatirea mea profesionala imi faciliteaza legatura cu oamenii si ma ajuta ca mesajele pe care le transmit sa fie intelese. Lucrul cu copiii imi deschide o multitudine de canale de comunicare la activitatile cu elevii, iar experienta elaborarii programelor preventive imi ofera posibilitatea ca, impreuna cu echipa cu care lucrez, sa abordam intr-un mod riguros si eficient problematica preventiva. Consider ca evolutia mea profesionala mi-a adus satisfactii in fiecare etapa, care a avut un aport extrem de important in evolutia mea profesionala. Fiecare moment a avut rolul lui bine definit, fapt care m-a determinat sa ma straduiesc sa fac lucrurile cat mai bine cu putinta. Am lucrat cu mare drag cu copiii si cu parintii acestora. Sensibilitatea si vulnerabilitatea unui copil sunt dezarmante si te determina, ca adult, sa faci tot ceea ce iti sta in putinta ca sa-i redai zambetul si sa pui umarul la a-i insenina copilaria. La Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, al Ministerului Administratiei si Internelor, am avut prilejul sa ajut persoane care se confruntau cu dependenta de o substanta. Am fost alaturi de oameni care s-au luptat cu ei insisi in a se elibera de propriile dependente nocive. Mai mult decat atat, avand in vedere efectele nefaste ale consumului de alcool, tutun sau droguri, m-am implicat activ in activitati si campanii de prevenire, adresate in special copiilor si adolescentilor – categorie de populatie aflata in formare, dar si altor grupuri tinta care pot sprijini prevenirea unor astfel de comportamente: parinti, cadre didactice”, a conchis Elena Nechifor.

* Singura si-a decis cariera si sprijinita de familie *

Intrebata despre ceea ce a determinat-o sa aleaga aceasta meserie, Elena Nechifor a spus ca a intrat in sistemul Ministerului Administratiei si Internelor in anul 2005, in momentul in care a ales sa lucreze la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila.

„Ulterior, am urmat un curs la scoala de Politie Slatina destinat celor care au fost incadrati din sursa externa, adica celor care nu au absolvit o scoala de politie. Cu toate ca nimeni din familia mea nu lucreaza in MAI, toti m-au sustinut permanent in toate demersurile mele profesionale”, a zis subcomisarul Nechifor.

Avand in vedere ca isi desfasoara activitatea intr-o lume in care majoritatea personalului sunt barbati, Elena Nechifor a mentionat ca in orice colectiv, indiferent de preponderenta personalului, fie ca este vorba de sefi, colegi sau subalterni, „atat timp cat se da dovada de profesionalism si rigurozitate in indeplinirea sarcinilor de serviciu nu ai de ce sau cum sa fii intimidat”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-