Published On: Soare, Oct 28th, 2012

O noua norma cu privire la Asigurarea pentru cutremur, inundatii si alunecari de teren

Share This
Tags

Proprietarii pot asigura locuintele in caz de cutremur printr-o polita obligatorie sau facultativa

Proprietarii pot asigura locuintele pentru riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren fie printr-o polita facultativa, fie printr-o asigurare obligatorie emisa de PAID, potrivit unor noi reglementari ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Reglementarile de pâna acum impuneau Incheierea unei polite obligatorii pentru aceste riscuri dupa expirarea asigurarii facultative.

“Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a hotrât, In ședința din data de 25 octombrie 2012, revenirea la forma anterioara a normelor cu privire la asigurarea obligatorie pentru locuințe, In conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.

Astfel, proprietarii Iși pot Indeplini obligațiile prevazute de lege privind Incheierea unei asigurari care sa acopere riscurile de cutremur, inundații și alunecari de teren, ca fenomene naturale, fie printr-o asigurare emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), fie printr-o asigurare facultativa.

Totodata, prin polițele facultative, cetatenii se pot proteja suplimentar și pentru alte riscuri.

Aceasta masura este prima dintr-o serie de inițiative care vizeaza inclusiv propuneri pentru modificarea Legii nr. 260/2008, astfel Incât obiectivul principal de cuprindere cât mai larg In asigurare a fondului locativ din România, sa fie atins”.

Potrivit Legii 260/2008, proprietarii care nu Isi asigura locuintele vor fi amendati de autoritatile locale cu pâna la 500 lei.

In plus, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri, cutremur, inundatie, alunecare de teren nu vor mai primi ajutoare de la autorii pentru refacerea gospodariilor afectate.

Printr-un ordin al CSA, de la 1 septembrie, proprietarii de locuinte care au Incheiate polite facultative privind riscurile prevazute de Legea 260/2008 aveau obligatia sa Incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor la data expirarii celor facultative.

De asemenea, Incepând cu 1 septembrie, societatile de asigurare puteau Incheia polite pentru riscurile prevazute de contractul de asigurare obligatorie a locuintelor numai pentru valori asigurate care depesesc sumele asigurate obligatoriu conform Legii 260/2008.

Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, proprietarii de imobile sunt obligati sa Incheie o polita de asigurare, prima fiind, In functie de tipul locuintei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei, denumite PAD, au fost emise de PAID In iulie 2010.

Prin modificarea Legii 260/2008, In decembrie 2010, persoanele fizice si juridice care au asigurare facultativa a locuintelor pentru toate riscurile prevazute In asigurarea obligatorie nu intra sub incidenta prevederilor actului normativ.

In urma acelei modificari, societatile de asigurari, inclusiv actionari PAID, au lansat produse similare PAD, fapt ce a condus la reducerea constanta si continua a portofoliului PAID.

Mai mult, unii asiguratori, cum ar fi Carpatica Asig sau Astra, si-a denumit politele faculatative pentru locuinte PAD, PAD Complet sau PAD Avantaj. In plus, Astra, care este actionar PAID, a Inregistrat marca PAD la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).

In primele sase luni ale acestui an, portofoliul Astra aferent asigurarilor pentru incendii si calamitati naturale se ridica la 2,46 milioane de polite si venituri aferente de 117,97 milioane de lei.

In cazul PAID, de la inceputul acestui an, portofoliul societatii a scazut permanent, ajungând la finele lunii august la 202.774 de polite, de la 574.229 contracte la 31 decembrie 2011.

PAID a fost infiintat in septembrie 2009 In baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor i Legii 31/1990 privind societatile comerciale.

In 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei, potrivit datelor dintr-un buletin al CSA.

Comentarii

comentariu

About the Author

-