Published On: joi, Oct 18th, 2012

Nu scad preturile la cereale

Share This
Tags

* Din cauza secetei din aceasta vara, pretul cerealelor a crescut foarte mult *

“Pe termen mediu, graul si porumbul raman pe un palier inalt de pret pe bursele internationale, manifestand o volatilitate destul de ridicata. Tendinta de crestere a preturilor ar putea fi limitata de incapacitatea “cererii” din piata de a raspunde unor cotatii de pret si mai ridicate, precum si de perspectivele viitoarelor recolte”, a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Seceta a lovit in aceasta vara multe regiuni ale lumii, dintre care SUA, cel mai mare exportator de cereale din lume, a cunoscut cea mai grava seceta din ultimii 50 de ani, reflectata in scaderea productiei de porumb, grau, soia, etc. Productia de porumb scade, in acest an, si in UE. Australia, Rusia, Canada si Uniunea Europeana  inregistreaza scaderi masive si la productia de grau, din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Recent, Departamentul American al Agriculturii (USDA) a revizuit in scadere estimarile privind recolta si rezervele globale de porumb si de grau din acest an.

Piata materiilor prime alimentare are, ca orice piata, inclusiv o componenta speculativa spre deosebire de alte sectoare insa, principiul pur al cererii si ofertei are mult mai des rolul principal si se reflecta mai limpede in pret”, a precizat Victor Safta. Astfel, din cauza secetei, pretul graului a ajuns in iulie la un nivel neatins din 2008. In trimestrul al doilea, pretul graului a crescut cu 14,4% pe bursele internationale, iar in cel de-al treilea cu inca aproape 20%. In prima jumatate a lunii octombrie, cotatia graului a marcat insa o corectie, scazand cu circa 5,7%,  intrucat preturile ridicate au descurajat cererea si consumul, exporturile de grau american au scazut, iar  o serie de investitori si-au inchis pozitiile de cumparare. In ceea ce priveste pretul porumbului, acesta a crescut pe bursele internationale cu aproape 19% in trimestrul al treilea. In primele doua saptamani din octombrie, cotatia porumbului a inregistrat, la randul sau, o corectie de cca 2,5%, un rol important in aceasta evolutie avand conditiile meteorologice din America de Sud care par a favoriza productii viitoare bune. “In momentul de fata insa, nu sunt premise pentru ca preturile graului si porumbului sa marcheze deprecieri majore si sa intre pe un palier mult inferior celui actual”, a aratat Victor Safta.

Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale si al Bancii japoneze Nomura, Romania se afla pe locul 12, la nivel mondial, la importul de produse agroalimentare. In luna septembrie, preturile marfurilor alimentare au crescut in Romania cu 2,3%, cu efecte inflationiste si in cascada in consecinta.

Comentarii

comentariu

About the Author

-