Published On: mie, Oct 10th, 2012

Noi posibilitati de pescuit

Share This
Tags

* Comisia Europeana vine cu noi propuneri de pescuit pentru 2013-2014 *

 Comisia Europeana a propus posibilitatile de pescuit pentru stocurile de pesti de adâncime din apele UE si apele internationale din Atlanticul de Nord-Est pentru 2013-2014. In conformitate cu avizele științifice, Comisia propune, comparativ cu 2012, creșterea capturilor totale admisibile (TAC) pentru 3 stocuri, reducerea acestora pentru 13 stocuri si meninerea lor la nivelul actual pentru 8 stocuri (inclusiv TAC zero pentru 6 stocuri).

Pentru 2013, Comisia propune cresterea cu 77% (la 4 500 de tone) a TAC pentru grenadierul de piatra din vestul Insulelor Britanice. Pescuitul la aceste niveluri ar trebui sa permita aducerea acestui stoc la niveluri sustenabile pâna In 2015. Comisia propune, de asemenea, cresterea cu 20%, respectiv 5% a TAC pentru doua stocuri de sabie neagra In apele occidentale (vestul Scotiei/Irlanda). Si pentru aceste stocuri, avizele stiintifice arata modalitatea de a atinge MSY In 2015. Se propune ca TAC pentru restul stocurilor de sabie neagra si de grenadier de piatra sa fie reduse sau mentinute la acelasi nivel. Adoptand o abordare de precautie, Comisia propune reducerea cu 20% a TAC pentru pagelul argintiu si mihalul-de-mare albastru, deoarece starea de conservare a acestor stocuri nu este pe deplin evaluat.

Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime si pescuit, a declarat In legatura cu acest subiect: “pentru a proteja pescuitul de adâncime, trebuie sa urmam recomandarile stiintifice sa nu supraexploatam aceste specii vulnerabile. Cu toate acestea, trei dintre stocuri par sa fie pe calea catre redresare si atingerea nivelurilor MSY. Obiectivul nostru de gestionare este clar, exploatarea sustenabila pe termen lung a acestor stocuri”.

Cu doar doua exceptii, datele disponibile privind stocurile de adâncime sunt insuficiente pentru a le permite cercetatorilor sa evalueze pe deplin starea acestora, atât In termeni de numar de pesti, cât si din punctul de vedere al mortalitatii cauzate de pescuit. Cu toate acestea, avizele stiinifice s-au Imbunatatit, In special In ceea ce priveste stocurile care ofera cele mai mari posibilitati de pescuit.

Comentarii

comentariu

About the Author

-