Published On: mar, Oct 30th, 2012

Internetul, mult prea prezent in viata noastra, 5 cauze principale ale “deteriorarii” creierului

Share This
Tags

* Internetul a implinit pe 29 octombrie frumoasa varsta de 43 ani * progresul informaticii isi aduce un aport negativ asupra creierului nostru *

In anul 1969 si-a facut aparitia internetul, astfel ca au trecut 43 de ani de la primul schimb de mesaje intre doua calculatoare. Odata cu progresul tehnologic, iata ca si mintea noastra este afectata.

Printre cele mai importante cauze care duc la leziuni ale functionarii creierului, noi ne-am oprit la cinci dintre acestea.

Prima este legata de faptul ca pe zi ce trece internetul a devenit hard drive-ul nostru extern. Mintile noastre au ajuns sa depinda de depozitul de informatii online, omniprezent si omniaccesabil. Cu trecerea timpului, se poate observa ca noua generatie de copii sunt din ce in ce mai greu de dezlipit din fata calculatoarelor. Acest lucru denota dependenta de aceasta sursa externa, iar procedeele lor de invatare vor fi total independente de memorare. Un alt lucru negativ il reprezinta lipsa concentratiei asupra unui singur lucru. Unele persoane sustin ca acest fenomen reprezinta distragere de atentie, in vreme ce altii argumenteaza ca este o adaptare normala a creierului la mediul internetului.

In ultima perioada se poate observa ca desi nu tinem minte toata informatia, ne pricepem din ce in ce mai bine sa cautam informatii.

Daca in urma cu 30 – 35 de ani, parintii nostri erau captivati de vastele romane politiste si de aventura, lecturatul ocupandu-le cateva ore bune, iata ca acum cititul a fost inlocuit de “power browsing”. Acum nu ne mai permitem sa citim publicatii intregi cu toate titlurile si coloanele si nu mai citim de la stanga la dreapta. In schimb, ochii nosstri s-au adaptat in a scana o pagina dintr-o privire si citim doar titlurile, bulletpoint-uri, ne uitam la imagini si la orice alta forma de informatie care ne iese in ochi.

O ultima cauza care duce la afectarea functionarii creierului uman este instalarea dependentei de tehnologie. Aceasta a devenit astfel o boala psihica recunoscuta. Multi utilizatori de internet au nevoie de stimulare continua, furnizata de tot felul de gadgeturi. Vinovatul este dopamina, care este livrata ca raspuns la stimulare. Fara dopamina, te simti plictisit. Dupa ce te-ai delogat, creierul continua sa simta nevoia de stimulare, ceea ce poate sa-ti ingreuneze puterea de concentrare in viata de zi cu zi.

Cu alte cuvinte se poate spune ca creierul este obisnuit cand navighezi pe internet sa fie “atacat” de explozii scurte de informatii, ceea ce stimuleaza activitatea neurologica. Cand acest “flux haotic” dispare, pentru ca viata de zi cu zi se desfasoara tot analogic, intervine plicitiseala si lipsa de concentrare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-