Published On: mar, Oct 23rd, 2012

Fosta Policlinica de Copii va fi reabilitata de Casa Judeteana de Pensii cu 2 milioane de euro

Share This
Tags

* Proiectul de reabilitare a cladirii care va deveni noul sediu al Casei Judetene de Pensii va costa in jur de 2 milioane de euro va dura 4 ani *

Casa Judeteana de Pensii a obtinut cladirea care urmeaza a fi transformata in noul sediu al institutiei. De noul sediu va dispune insa abia peste 4 ani tinand cont de complexitatea lucrarilor. Fosta Policlinica de Copii de pe Calea Calarasilor, devenita in ultimii ani un pericol pentru trecatori din cauza tencuielii si a bucatilor intregi de moloz care cad din aceasta, va deveni noul sediu al Casei Judetene de Pensii. Cladirea dateaza din perioada interbelica fiind construita in anul 1937 la initiativa lui Vasile Demetrescu, medic sef al Asigurarilor Sociale din Braila la acea vreme. In ultimii zece ani nu a mai fost reabilitata deloc. Cladirea are o suprafata de circa 3.600 mp iar in anul 2004 a fost inclusa in lista monumentelor istorice sub denumirea Palatul Asigurarilor Sociale Braila.

Costul proiectului va fi in jur de 2 milioane de euro. “Speram sa iasa asa cum ne-am gandit adica pana in 2 milioane, 1,8 milioane ,banii provin de la bugetul de asigurari sociale, sectiunea investittii”, a declarat Directorul Casei Judetene de Pensii, Sorin Enache. S-a incercat obtinerea unei finantari din fonduri europene insa nu a posibil pentru acest tip de proiect. “Am incecat si nu suntem eligibili pentru fonduri europene. Era mai simplu asa pentru ca mergeam numai pe cofinantare din fondul de asigurari. Speram in continuare sa avem sprijinul Casei Nationale si lucrurile vor merge asa cum trebuie”, a adaugat directorul Casei Judetene de Pensii, Sorin Enache.

Litigiul intre Casa Judeteana de Pensii si Directia de Sanatate Publica care administra cladirea a fost solutionat de juristii Casei Judetene de Pensii, cladirea fiind revendicata de cea din urma institutie. Dupa rezolvarea litigiului a trecut o buna perioada de timp pana la inceperea lucrarilor, timp in care au fost organizate licitatiile pentru proiect. Un alt aspect care a ingreunat inceperea lucrarilor este faptul ca zona in care este situata cladirea este o zona de sit istoric si cladirea insasi este monument istoric.

Costul cel mai mare al lucrarii va fi in prima faza a proiectului, in etapa de consolidare. “Cladirea este pe trei nivele. La fundatie vor intra cei mai multi bani”, a declarat directorul Casei Judetene de Pensii, Sorin Enache.

Cladirea ar putea fi impartita si cu alte institutii. ”Pentru noi va fi un spatiu excedentar. Destinatia ei la final si cat va fi folosita de noi vom vedea la final. Cel mai important este ca o cladire de patrimoniu care era in degradare va fi folosita”, a spus Sorin Enache.

Activitatea de reabilitare va fi supravegheata de Muzeul de Istorie si de Directia de Cultura si Culte pentru ca trebuie sa respecte arhitectura.

Comentarii

comentariu

About the Author

-