Published On: Soare, Oct 7th, 2012

Extractia de gaze in Marea Neagra ar putea incepe abia spre sfarsitul deceniului

Share This
Tags

* Exploatarea ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale *

Extractia de gaze in Marea Neagra este preconizaat pentru sfarsitul deceniului, iar exploatarea zacamantului, estimat pentru o perioada de 10 ani, ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale,dupa cum a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

“Aceasta descoperire pe care o numim noi sonda Domino 1 este o estimare de acumulare de gaze de circa 42 de miliarde pana la 84 miliarde de metri cubi de gaz. Productia ar putea incepe pe la sfarsitul decenului acesta, undeva spre anii 2018”, a declarat Mariana Gheorghe. Ea a aratat ca in prezent sunt evaluate datele si ar mai trebui si alte sonde.

Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filiala a companiei americane Exxon Mobil, a inceput impreuna cu OMV Petrom (SNP), in decembrie 2011, forajul intr-un perimetru petrolier din Marea Neagra aflat in concesiunea companiei romanesti.

La inceputul anului, OMV Petrom si Exxon Mobil au anuntat ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

ExxonMobil Exploration and Production Romania pregateste pentru urmatorii doi ani investitii de pana la 1,23 miliarde de dolari in foraj petrolier si lucrari adiacente in Marea Neagra.

Gheorghe a adaugat ca daca zacamantul de gaze descoperit de OMV Petrom in Marea Neagra se va dovedi rentabil pentru a fi exploatat, Romania ar putea deveni independenta din perspectiva necesarului de gaze naturale, inlocuind “importurile de la rusi”.

Potrivit directorului general al OMV Petrom, pentru a extrage “prima molecula de gaz” in Romania sunt necesare investitii de miliarde de euro, efort investitional cu aport la Produsul Intern Brut, care contribuie la bugetul de stat si generaza locuri de munca.

Unul dintre efectele exploatarii rezervelor de gaze din Marea Neagra va fi reducerea facturii la gaz pentru consumatorii din Romania, potrivit lui Gheorghe.

Principalii producatori de gaze din Romania sunt compania de stat Romgaz Media si OMV Petrom, care cumulat produc anual aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze.

Cele dou companii asigura doua treimi din necesar, diferenta fiind importata din Federatia Rusa.

Comentarii

comentariu

About the Author

-