Published On: vin, Oct 19th, 2012

Extinderea publicului operelor culturale

Share This
Tags

* Comisia Europeana a prezentat noile sale planuri privind sectoarele culturale si artistice *

Comisia Europeana a  prezentat, pe 16 octombrie, noile sale planuri vizand plasarea publicului, precum si a artistilor, in centrul noului sau program Europa Creativa, destinat sectoarelor culturale și creative. Largirea publicului va fi un obiectiv-cheie al proiectelor sprijinite prin fondul european propus, in valoare de 1,8 miliarde de euro, care va ingloba si va consolida programele Cultura si Media (cinema) existente si va crea un mecanism de garantare a imprumuturilor pentru a stimula acordarea de imprumuturi bancare IMM-urilor din sectoarele culturale.

Androulla Vassiliou, comisarul european responsabil de domeniul educatiei si culturii, a declarat pe acest subiect: “Trebuie sa ne sporim eforturile pentru a suscita interesul publicului fata de cultura europeana si pentru a proteja diversitatea. In acest scop, trebuie sa-i ajutam pe artisti si pe alti profesionisti sa ajunga la un public nou, in tara de origine si in afara, sa-si reevalueze relatia cu publicul existent si sa-si diversifice publicul. Daca dorim sa-i initiem pe tineri in cultura, trebuie sa ne gandim la modalitati noi de a realiza acest lucru. Altfel, riscam sa compromitem diversitatea culturala si beneficiile acesteia pentru economie și incluziunea sociala”.

Comisia va prezenta in linii mari planurile sale privind largirea publicului, in cadrul conferintei “Cultura in mișcare” 2012 de la Bruxelles, care reuneste aproximativ 1 000 de reprezentanti din sectoarele culturale si creative. Evenimentul, sa desfasurat pe durata a trei zile, incepand pe 15 octombrie cu o sesiune consacrata impactului initiativei Capitalele europene ale culturii si va pune in lumina 23 de proiecte, sprijinite in principal prin programele Cultura si MEDIA ale UE, care ilustreaza diferite modalitati prin care se poate ajunge la un public mai larg si mai diversificat.

Comisia a propus un program nou, intitulat Europa creativa, pentru a consolida competitivitatea acestor sectoare si pentru a promova diversitatea culturala. Comisia prevede un buget total de 1,8 miliarde EUR pentru Europa creativa, in perioada 2014-2020, ceea ce reprezinta o crestere cu 37% in comparatie cu nivelurile actuale de finantare. Programul va sprijini 8 000 de organizatii culturale si va permite unui numar de 300 000 de artisti si profesioniti ai culturii sa ii prezinte operele peste hotare si sa acumuleze o experienta internationala. De asemenea va oferi finantare pentru traducerea a peste 5 000 de carti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-