Published On: Soare, Oct 28th, 2012

Evazionismul dat la o parte

Share This
Tags

* Tarabele din piete vor fi accesibile doar producatorilor care vor vinde numai legume si fructe romanesti * Masura vizeaza eliminarea intermediarilor evazionisti care folosesc acte de producator false si genereaza statului pagube de peste 1 miliard euro din comertul “la negru” *

Un proiect de hotarare de Guvern stabileste in mod clar ca pe tarabele din cadrul pietelor agroalimentare va fi permisa comercializarea en detail a legumelor si fructelor proaspete “exclusiv de catre producatorii agricoli persoane fizice si numai a produselor din productie proprie, autohtona”. Noile reglementari vor intra in vigoare la patru luni de la aprobarea proiectului in Guvern. Persoanele juridice vor putea vinde legume si fructe proaspete, dar in spatii individuale din cadrul pietelor, delimitate distinct si amenajate corespunzator pentru depozitare si comercializare, inclusiv cu case de marcat. Comercializarea legumelor si fructelor va fi conditionata de existenta unui carnet de producator cu elemente de securizare, avizat atat de primar, cat si de asociatia de profil, incluzand date privind supratata totala cultivata, structura pe specii de legume si pomi, productiile estimate sa fie realizate. Evidenta carnetelor de producator legume/ si fructe distribuite de primari va fi tinuta intr-un registru special.”Transportul de legume si fructe destinate consumului familial fara a necesita fila aferenta din carnetul de producator sau alt document cu regim fiscal este permisa pentru o cantitate maxima de 50 kilograme”, se arata in actul normativ. Vanzarea pe tarabe a altor produse decat cele autohtone va fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 1.000 lei si 3.000 lei, iar persoanele juridice care comercializeaza legume si fructe in alte spatii decat cele prevazute vor fi sanctionate cu amenda intre 3.000 lei si 5.000 lei. Sumele cu care statul este pagubit anual din practicarea comertului “la negru” sunt estimate la peste un miliard de euro.

Guvernul apreciaza ca noile reguli vor elimina verigile de intermediari care “umfla” pretul pe seama producatorului, va stimula productia si comertul cu produse autohtone si va proteja producatorii si produsele autohtone, urmand sa aiba si efecte pozitive asupra bugetului de stat inca din primul an de la aplicare, prin cresterea veniturilor colectate din TVA, impozit pe profit si amenzi.

La aceste diferente de pret, toti cei prin mainile carora trece produsul importat au de castigat, cu exceptia cumparatorului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-