Published On: Soare, Oct 21st, 2012

Echipa EOD din Braila are colegi de nadejde: doi caini lupi

Share This
Tags

* La o unitate militara din Braila, in speta la cea din incinta Garnizoanei, exista doi caini lupi care fac parte din echipa EODD * Membrii acestei echipe intervin in actiunile de neutralizare si distrugere a munitiilor si dispozitivelor explozive *

Cainii, adusi de la un centru de dresaj, coopereaza excelent cu instructorii si colegii de echipa, acestia din urma participand la o serie de cursuri de specializare in domeniul detectarii posibilelor depozite de armament si munitii, dar si dispozitive explozive.

Cele doua frumuseti canine, cu care se mandresc militarii braileni, sunt un sprijin de nadejde si activi in diverse misiuni de descoperire a armamentului, munitiilor si dispozitivelor explozive. Acestia sunt scosi la plimbare, in curtea unitatii militare, de catre colegii din echipa EODD. In functie de natura misiunii si specializare, echipele EOD sunt dotate cu mijloace si echipamente specifice care sa asigure Indeplinirea In timp operativ si In conditii de siguranta a misiunilor primite cum ar fi: autovehicul de interventie blindat, robot telecomandat pentru identificarea, cercetarea si manipularea de la distanta a munitiilor, echipamente pentru detectia/localizarea munitiilor Ingropate, echipament radiografic, echipamente mecanice sau pirotehnice pentru extragerea rapida si sigura a focoaselor, echipamente pentru detectia si identificarea Incarcaturilor explozive si a agentilor chimici sau biologici din munitiile explozive, echipament de protectie a personalului Impotriva efectelor exploziei munitiei. Cainii sunt docili si oricand pregatiti pentru a participa in diferite misiuni.

Un astfel de caine, venit de la Ramnicu Valcea, a fost prezent si la exercitiul militar „Blonde Avalanche 2012”, care a avut loc in perioada 17 – 21 septembrie. Acesta a efectuat si un antrenament cu Serviciul de dresaj american K9, in urma caruia americanii au fost foarte Incantati de aptitudinile lui, fapt care a condus la participarea la misiuni de scotocire In localitati, de detectare a posibilelor depozite de armament si munitii, exploziv, chiar si „home made”.

Anul acesta, pe data de 15 aprilie, s-au Implinit 6 ani de la Infiintarea Grupului 1 EOD In organica scolii de Aplicatie pentru Geniu si Cai Ferate „Panait Donici” Acesta asigura Indeplinirea misiunilor primite pe timp de pace si la razboi, In teritoriul national, In zona de responsabilitate, si teatrul de operatii militare, la ordin.

* EOD, o echipa specializata In combaterea atentatelor cu exploziv *

Instabilitatea crescuta In Intreaga lume a generat In decursul istoriei razboaie si conflicte asimetrice care s-au manifestat sub forma conflictelor regionale, razboaielor civile, atentatelor, atacurilor teroriste si a unei mari varietati de Incercari de intimidare prin forta. Continua dezvoltare a munitiilor de Inalta tehnologie, folosite de o mare varietate de sisteme de armament – munitii de artilerie, rachete dirijate si nedirijate, proiectile reactive, precum si amploarea fara precedent pe care au luat-o actiunile si atentatele teroriste cu dispozitive explozive improvizate – IED (Improvised Explosive Devices) In teatrele de operatii In care au actionat si actioneaza unitati si subunitati din Armata Romaniei, au condus la necesitatea aparitiei unor subunitati specializate care sa combata efectele acestora. Astfel, a fost Infiintat Grupul 1 EOD si Grupul 2 EOD, care au misiunea de a elimina sau reduce pericolele generate de dispozitivele explozive improvizate care ameninta personalul, obiectivele, materialele, operatiile, actiunile si activitatile militare. Denumirea specialitatii EOD provine din abrevierea cuvintelor din limba engleza Explosive Ordnance Disposal, traducerea fiind „neutralizarea si distrugerea munitiilor si a dispozitivelor explozive”. Datorita importantei si complexitatii misiunilor specifice, precum si nivelului de cunostinte si abilitati necesare Indeplinirii acestora, echipele EOD sunt alcatuite numai din subofiteri pregatiti, specializati si certificati conform standardelor NATO. Pregatirea profesionala a specialistilor este un proces complex si de durata, operatorii EOD perfectionandu-si permanent cunostintele referitoare la toate tipurile de munitii si dispozitive explozive improvizate, principii de functionare a acestora, proceduri de operare EOD, explozivi si masuri de siguranta ce trebuie respectate la interventia pentru neutralizarea/distrugerea munitiilor neexplodate si a dispozitivelor explozive.

Ca un element de noutate, Incepand cu anul 2008, In organica plutoanelor EOD au fost introduse echipe dotate cu caini specializati In detectarea materialelor explozive – echipele EODD (Explosive Ordnance Detecting Dogs).

Comentarii

comentariu

About the Author

-