Published On: mie, Oct 24th, 2012

Dintr-un buget de 231.000 lei, Doar 90 de braileni au beneficiat de ingrijirea la domiciliu

Share This
Tags

* Desi 180 de persoane au depus cereri pentru ingrijire medicala la domiciliu, doar 90 au beneficiat de aceste drepturi *

La nivelul Casei de Asigurari de Sanatate a Judetului Braila, in anul 2012 se afla in contract un numar de 3 furnizori de servicii de ingrijiri medicale la domiciliu.

Bugetul alocat acestui tip de servicii pentru anul 2012 este de 231.420, 22 lei, buget care a asigurat doar 90 de pacienti, dar care s-a epuizat deja din luna iunie.

Deoarece cererile pentru aceste servicii au fost duble s-au facut numeroase solicitari la nivelul CNAS pentru suplimentarea bugetuluim insa fara rezultat. Ultima solicitare din luna septembrie 2012 ar putea fi cuprinsa in cea de-a doua rectificare bugetara.

Serviciile de ingrijire medicala la domiciliu se acorda de catre furnizorii de ingrijiri medicale la domiciliu, persoane fizice sau juridice autorizate si evaluate in conditiile legii, altii decat medicii de familie, sau furnizori care incheie contracte cu casele de asigurari de sanatate.

De ingrijirile la domiciliu beneficiaza persoanele varstnice incapabile sa desfasoare activitati casnice, sunt imobilizate in fotoliu sau pat peste 50 la suta din timpul zilei sau in permanenta si necesita ingrijire de baza. Recomandarea pentru ingrijiri medicale la domiciliu se consemneaza de catre medicul curant al pacientului in biletul de externare, la externarea acestuia sau in registrul de consultatii si fisa de observatie a pacientului, in ambulatoriu, asupra necesitatii efectuarii ingrijirilor medicale.

Durata pentru care un asigurat poate beneficia de servicii de ingrijiri medicale la domiciliu se stabileste de medicul care a facut recomandarea, dar nu mai mult de 90 de zile de ingrijiri in ultimele 11 luni in una sau mai multe etape.

Pentru obtinerea deciziei de ingrijiri medicale si paliative la domiciliu, asiguratul, unul din membrii familiei, persoana imputernicita de acesta sau reprezentantul legal al asiguratului trebuie sa depuna o cerere la casa de asigurari de sanatate in evidentele careia se afla asiguratul alaturi de documentele necesare justificarii nevoii.

Acest tip de servicii ar trebui dezvoltat si incurajat avand in vedere necesitatea lui pentru pacientii aflati in suferinta care prefera sa fie ingrijiti in mediul familial.

Comentarii

comentariu

About the Author

-