Published On: joi, Oct 25th, 2012

Desi varsta legala de iesire la pensie a crescut in ultimii 22 de ani, varsta medie de pensionare a scazut paradoxal

Share This
Tags

*Daca cu 22 de ani in urma varsta medie de pensionare era 58 de ani si jumatate in prezent a ajuns la 53 de ani*

La 1 ianuarie 1990 conform legii in vigoare varsta de pensionare era de 57 de ani pentru femei si 62 de ani pentru barbati. Varsta medie de pensionare la acea vreme era de 58 de ani si jumatate.

Legea 19/2000 si legea 263 prevad o crestere a varstei de pensionare ca urmare a fenomenului de imbatranire a populatiei. Varsta de pensionare a crescut la barbati la 64 de ani si va ajunge in 2014 la 65 de ani. Pentru femei varsta de pensionare este in jur de 60 de ani sI va creste la 63 de ani in 2030.

Desi varsta de pensionare a crescut destul de mult situatia este una paradoxala deoarece la acea vreme varsta de pensionare medie era 58 de ani sI jumatate iar varsta de pensionare clasica era mai mica decat acum crescand varsta de pensionare varsta medie de pensionare a scazut totusi la 53 de ani.

Conform directorului Casei Judetene de Pensii, acest fenomen este datorat presiunii create in ultimii 22 de ani pe acest buget prin aplicarea pensiilor anticipate si anticipate partial,  pensionarile de invaliditate si a scaderii substantiale a veniturilor ca urmare a desfiintarii unui numar foarte mare de locuri de munca.

Comentarii

comentariu

About the Author

-