Published On: mar, Oct 16th, 2012

Cum sa prelungim viata cauciucurilor de iarna

Share This
Tags

* Unele din trucurile prelungirii vietii cauciucurilor de iarna sunt: reglarea presiunii in anvelope, echilibrarea rotilor si evitarea sofatul agresiv *

Fie ati cumparat pneuri de iarna noi, fie le folositi pe cele de anul trecut, un lucru e cert: trebuie pregatite pentru sezonul rece si folosite in asa fel incât sa tina cât mai mult timp. Caci nimanui nu-i convine sa schimbe anvelopele o data pe an, nu de alta, dar costa destul de mult.

Se regleaza presiunea si se echilibreaza rotile

In primul rând, montarea cauciucurilor se face la un service auto. Cauciucurile vor fi puse pe jante, se va regla presiunea si se vor echilibra rotile. Aceste lucruri sunt obligatorii si intra in oferta oricarui service auto. Apoi, pe parcursul iernii, presiunea in anvelope se verifica periodic, cel putin o data la doua saptamâni si numai când acestea sunt reci. Presiunea trebuie sa corespunda cu valorile prescrise in cartea tehnica a masinii si in limitele marcate pe anvelope.

Rularea cu presiune mica in anvelope, va exercita tensiune pe flancurile laterale iar rularea cu presiune mare vor da o aderenta mai scazuta, iar banda de rulare se va uza excesiv pe centru.

Evitarea gropilor din asfalt

Trecerea cu viteza mare peste gropi, impactul cu bordurile sau frecarea anvelopelor de acestea pot duce la defectiuni majore. De asemenea trebuie evitate zonele abrazive de pe sosea si denivelarile din asfalt. Orice anvelopa care intra in contact cu substante chimice prezinta riscul unei explozii din cauza solicitarilor.

Evitarea sofatului agresiv

Stilul de condus este unul dintre factorii esentiali in determinarea longevitatii unei anvelope. Chiar daca iarna nu ne permite intotdeauna sa sofam agresiv din cauza zapezii, a poleiului sau noroaielor, exista situatii in care multi soferi bruscheaza masina. Orice demaraj si frânare excesive vor scurta viata unei anvelope cu peste 45% din durata normala de viata. Dacă vei urma aceste sfaturi, anvelopele de iarnă se vor păstra in condiţii optime şi vor rezista foarte mult in timp.

Cosmin Jianu, sef service auto : “Atentie la manevrarea si depozitarea anvelopelor”

“Anvelopele se pot uza si daca sunt incorect manevrate si depozitate. De aceea, ideal este sa le depozitam intr-un hotel de anvelope. Aici, când se inlocuiesc, anvelopele vechi se scot de pe janta si se depoziteaza vertical pe rafturi in spatii special amenajate. Pot fi depozitate si orizontal, dar nu mai mult de patru. Ideal ar fi ca pneurile sa fie invelite in huse speciale pentru a fi cât mai protejate”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-