Published On: lun, Oct 29th, 2012

Cu sprijinul Guvernului USL, incepe restituirea taxei auto

Share This
Tags

* In monitorul oficial al româniei nr. 724 din 25 octombrie 2012 a fost publicata legea nr. 185/2012 privind aprobarea ordonantei de urgenta a guvernului nr.1/2012 pentru suspendarea aplicarii unor dispozitii ale legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si pentru restituirea taxei achitate în conformitate cu prevederile legale *

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.1/2012 a fost aprobata fara modificari, iar prevederile acesteia au fost aplicate începând cu data de 31 ianuarie 2012. În prezent, restituirea taxei pentru emisiile poluante se face pentru anumite categorii de persoane.

Cei care vor primi banii inapoi sunt contribuabilii care au achitat, în perioada cuprinsa între data intrarii în vigoare a Legii nr. 9/2012 si data intrarii în vigoare a Ordonante de urgenta a Guvernului nr. 1/2012, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate în România si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule si care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementarilor legale în vigoare la momentul înmatricularii. Vor intra in posesia banilor platiti in plus sI contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule  începând cu 1 iulie 2008 pâna la data intrarii în vigoare a Legii nr. 9/2012, iar aceasta este mai mare decât taxa rezultata din aplicarea formulei de calcul din aceasta lege, în care se utilizeaza elementele avute în vedere la momentul înmatricularii autovehiculului în România. Sumele reprezentând diferenta de taxa platita se restituie numai catre titularul obligatiei de plata.

“O alta categorie de contribuabili carora li se vor restitui banii in urma platii taxei auto se mai afla cei care au platit taxa si, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto national, in acest caz restituindu-se valoarea reziduala a taxei, precum sI cei care, în baza unei hotarâri definitive si irevocabile a instantei judecatoresti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentând taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Potrivit prevederilor Legii nr. 9/2012, persoanele fizice sau juridice, dupa caz, au obligatia de plata a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehiculele dobândite/detinute si/sau au dreptul la restituirea unor sume reprezentând diferente dintre taxa de poluare achitata conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata prin Legea nr. 140/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si taxa pentru emisiile poluante datorata potrivit Legii nr. 9/2012”, a declarat Cecilia Macovei, purtator de cuvânt din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Braila.

Modelul cererilor privind restituirea diferentelor de taxa si documentele necesare restituirii sunt prevazute în Ordinul comun al Ministerului Mediului si Padurilor si Ministerului Finantelor Publice nr. 85/62/2012. Cererile pot fi descarcate accesând pagina de Internet, site-ul www.anaf.ro./sectiunea Asistenta contribuabili/Despre impozite si taxe/Taxa pe poluare 2012 si se vor depune la organul fiscal teritorial în a carui evidenta este înregistrat contribuabilul ca platitor de impozite si taxe.

Informatii detaliate se pot obtine de la birourile pentru asistenta contribuabililor din cadrul administratiilor finantelor publice si telefonic, la Centrul de asistenta a contribuabililor, la numarul 031.4039.160.

Comentarii

comentariu

About the Author

-