Published On: lun, Oct 8th, 2012

Centrala Nucleara Cernavoda are nevoie de schimbari

Share This
Tags

* In urma actiunii de testare a centralelor nucleare din Uniunea Europeana, s-a constatat ca Centrala Nucleara Cernavoda are nevoie de unele imbunatatiri *

Dupa accidentul nuclear de la Fukushima, Comisia Europeana impreuna cu Grupul European pentru Siguranta Nucleara (ENSREG) au initiat o actiune voluntara de testare a 143 de centrale nucleare din Uniunea Europeana, printre care si Centrala Nucleara Cernavoda.

Aceste teste au avut la baza o metodologie comuna si au luat in considerare atat dezastrele naturale, cat si cele provocate de om, spre exemplu, efectele dupa prabusirea unui avion peste centrala sau ale unui atac terorist.

Testele au inceput in data de 1 iunie 2011, iar potrivit raportului, Romania ar trebui sa implementeze rapid niste standarde de protectie in caz de cutremur, mai ales in conditiile in care zona Vrancei este una foarte activa in acest sens.

Exista putine informatii asupra punctelor slabe ale centralei si nu exista informatii potrivit carora autoritatile romane sa fi luat in considerare imbunatatirea standardelor de protectie.

Reprezentantii Comisiei Europene au sugerat imbunatatirea protectiei volumetrice a cladirilor care contin echipamente pentru siguranta, aflate in incaperile de la subnivelul platformei. Inspectiile de rutine in ceea ce priveste pericolul inundatiilor sunt recomandate a fi facute cu o frecventa ridicata. Centrala are un nivel ridicat de aparare impotriva pierderilor de energie. Robustetea sistemului electric este data de catre cele patru nivele de aparare.

Tot la categoria recomandari, Comisia a scris in raport despre nevoia de doua generatoare mobile diesel pentru furnizarea de curent electric. Tot la capitolul necesitati se incadreaza si doua pompe, care sa poata furniza apa pentru sistemul domestic de apa al centralei.

Centrala Nucleara Cernavoda are nevoie si de implementarea unui sistem de monitorizare a hidrogenului, de instalarea unui sistem de urgenta de evacuare, pentru fiecare unitate, trebuie sa-si imbunatateasca sistemele de comunicare si sa-si intareasca centrul de urgenta.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-