Published On: Soare, Oct 14th, 2012

CAS va incheia contracte suplimentare pentru spitale

Share This
Tags

* In urma unei analize care va fi realizata de Ministerul Sanatatii si CNAS casele de asigurari de sanatate vor incheia contracte suplimentare pentru a-si asigura sumele necesare decontarii serviciilor medicale din spitale *

 Situatia fiecarui spital va fi analizata luandu-se in calcul numarul de internari realizate pana in octombrie si estimarea de cazuri pana la finele anului.

Acestea analize sunt necesare pentru ca, noile angajamente bugetare pot fi facute doar dupa plata datoriilor conform unei noi ordonate.

“In sistemul de sanatate, datorita faptului ca la inceputul anului s-au stabilit alocari bugetare pentru spitale care ulterior s-au dovedit ca acopereau numai zece luni calendaristice din necesarul de cheltuieli, Ministerul Sanatatii impreuna cu Casa Natioanala de Asigurari de Sanatate analizeaza in prezent situatia fiecarui spital in parte”,  arata un comunicat al Ministerului Finantelor.

Rectificarea bugetului de stat si a bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate va fi elaborata si aprobata in aproximativ doua saptamani. Se va avea in vedere necesitatile de finantare suplimentara a spitalelor.

Raed Arafat a declarat ca ordonanta de urgenta care prevede ca ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai dupa plata datoriilor, va fi analizata de minister, dupa ce spitalele au anuntat blocarea activitatii.

Guvernul a emis, în 1 septembrie, Ordonanţa de urgenta nr. 47 pentru modificarea si completarea unor acte normative si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicata în Monitorul Oficial la 6 septembrie, care prevede ca “ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai dupa stingerea platilor restante înregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din execuţia anului curent, cu exceptia celor provenite din neacordarea sumelor cuvenite conform contractelor de finantare a proiectelor derulate prin programe nationale”.

Deficitul bugetar din sistemul sanitar este de 700 de milioane de lei aceasta situatie punand multe dintre spitale in situatia de a fi inchise.

Comentarii

comentariu

About the Author

-