Published On: lun, Oct 29th, 2012

Candidatul ARD pe Colegiul 1 la Camera deputatilor, Marian Paul Fusea: “Modelul meu, daca vreti si politic si managerial este Mugur Isarescu”

Share This
Tags

* Marian Paul Fusea si sotia acestuia, Iulia au raspuns intrebarilor noastre cu privire la viata de campanie si dorinta de schimbare *

La ce varsta ai simtit pentru prima oara atractia catre politica? Ai avut influente din familie?

In viata politica singurele momente cheie sunt cele de strategie. Personal, nu pot spune ca am cochetat de mic cu atractia pentru viata politica si toate dedesubturile acesteia. Problema in acest caz trebuie pusa in alta nuanta. Ca om de afaceri am identificat, de-a lungul timpului toate caracteristicile specifice brailenilor. Cunosc bine ce ii face sa rada, ce ii face sa se enerveze si toate grijile zilnice. Am 31 de ani si pot spune cu tarie ca de 31 de ani am cunoscut Braila, zi cu zi.

Personal, m-am saturat ca toti asa-zisii oameni politici din Braila, indiferent de culoarea politica, care au venit, au promis, au mintit si au plecat. Eu nu ma consider politician sau om politic. Brailean fiind, Braila merita mai mult si trebuie sa dam un exemplu national.

Cum era elevul Marian Paul Fusea?

Recunosc faptul ca mi-a placut cartea de cand eram mic si am avut intotdeauna sustinerea parintilor pentru a studia cat mai mult si a merge cat mai departe in domeniul care mi-a placut. A trecut ceva timp de cand eram elev, dar inca am foarte vie o intamplare traita pe bancile scolii brailene: intr-o pauza dupa terminarea orei de matematica, din clasa a VII-a am plecat ultimul din clasa, impreuna cu dansa. M-a intrebat atunci daca stiu ce probleme are clasa mea, pentru ca majoritatea au luat note mici la ultima lucrare. }i i-am povestit stimatei profesoare ca problema notelor mici din clasa probabil are legatura cu familiile copiilor. Mirat mi-a zis cand voi fi mare poate reusesc sa ii ajut pe acesti oameni. Atunci nu am inteles mare lucru, acum imi dau seama ca are foarte mare dreptate.

Ca student ce evenimente ti-au marcat aceasta perioada?

Studiile superioare mi le-am facut la Bucuresti. In plus, am obtinut o bursa de studii in strainatate care m-a marcat pozitiv, unde a trebuit sa ma descurc singur intr-o tara straina. A fost o perioada frumoasa pentru mine in care am invatat multe lucruri folositoare si m-a pregatit practic pentru viata dura de zi cu zi.

Ce studii ai?

Sunt economist de profesie. In plus, am studiat cu bursa in strainatate si am terminat doua masterate. Pot sa va spun ca nu am studiat doar pentru diploma sau doar pentru un renume inexistent. Practic, studiile superioare mi-au marcat cariera.

Cum se impaca politica cu viata de familie?

Viata politica se impaca cu viata de familie pana la un anumit punct. Sunt un sot foarte norocos datorita faptului ca sotia mea, desi insarcinata, se implica impreuna cu mine in toate actiunile pe care le facem zi de zi. Ceea ce, consider eu, este un compromis foarte fericit intre viata de familie si viata politica, daca o putem numi asa.

Daca vei castiga Colegiul vei fi nevoit sa calatoresti mai mult. Cum se va obisnui sotia cu asta?

Ceea ce nu stiu brailenii este faptul ca legea, ca parlamentar, ne obliga ca in fiecare saptamana sa avem cel putin doua zile in care trebuie sa stam de vorba cu oamenii din colegiu. Practic acest lucru inseamna cel putin trei zile pe saptamana petrecute in Braila. In afara de sfarsitul de saptamana. Deci ma voi vedea des cu brailenii, in primul rand si, implicit, cu familia.

De ce PDL?

Consider alianta de la aceste alegeri o abordare politica puternica si responsabila. Electoratul trebuie sa inteleaga ca vom iesi din aceasta situatie economica foarte complicata doar cu un ajutor concret venit din partea aliatilor europeni. Fara incredere si fara injectarea de fonduri externe, ne vom trezi in cel mult jumatate de an in situatia Spaniei sau Italiei sau mai rau in situatia Greciei.

De ce deputat?

Traseul fondurilor pentru comunitatile locale vin pe linie Guvernamentala. Insa tot Guvernul este obligat sa impementeze legile ratificate de Parlament. Motiv pentru care, ca deputat participi chiar la piatra de temelie care poate repune pe roate bunul mers al orasului de la mal de Dunare.

De ce Colegiul 1?

Cariera politica trebuie sa aiba un curs natural si firesc. Colegiul 1 este cel mai mic din tot municipiul. In loc de un colegiu mare, prefer un colegiu mic pe care sa il manageriez asa cum trebuie, in care sa pot rezolva eficient toate problemele si in care sa nu imi fie rusine sa imi privesc brailenii in ochi cand trec pe strada.

Cum vezi viata politica acum? Cum vezi organizatiile de tineret din formatiunile politice locale?

Politica de acum nu s-a schimbat foarte mult fata de politica de acum 10 ani. Doar abordarea electoratului s-a modificat. In ceea ce priveste organizatiile de tineret, putini oameni politici actuali inteleg importanta acestor piloni de campanie. Practic, toate actiunile de teren le poti face foarte bine sau le poti rata lamentabil datorita tineretului. In plus, acestia se pot lansa puternic in viata politica locala deoarece cariera viitorilor oameni politici incepe, cu siguranta, la organizatia de tineret.

Pe ce mizezi in aceasta campanie? Care sunt resursele de care dispui?

Pentru mine miza acestei campanii este exact acelasi lucru cu resursa principala – braileanul. Cu alte cuvinte, nu exista resursa mai importanta decat omul din colegiul 1 Braila, cu care sa pot vorbi si pentru care sa pot concepe si elabora legi in beneficiul direct al acestuia. De aceea, aceasta campanie va fi una pe orizontala: ma intereseaza doar oamenii din colegiu si nimic mai mult. Aceasta este resursa principala de care dispun.

Colegiul 1 are aproximativ 45.000 de votanti; practic ei sunt resursa principala cu care pot rezolva toate neajunsurile zonei. Voi folosi aceasta resursa din plin.

Care este trasatura dominanta care te defineste in cariera?

Imi place sa fiu determinat in ceea ce fac. Practic, in momentul in care plec pe un drum, nu las lucrurile terminate doar pe jumatate.

Care este cea mai mare realizare a ta pana in momentul asta?

Sunt mandru ca sunt tata. Realizare mai mare decat aceasta nu exista.

Care sunt persoanele care ti-au marcat viata si cum?

Modelul meu, daca vreti si politic si managerial este Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. A stiut intotdeauna sa fie un lider puternic comparativ cu toti oamenii politici care nu s-au evidentiat decat negativ.

Cum comentezi faptul ca majoritatea brailenilor te stiu drept “fiul lui tata”?

Toti suntem fiii parintilor nostri. Tatal meu a infiintat o firma in 1991, printre putinele care mai functioneaza cu succes in Braila si astazi. Este firesc ca eu sa ma implic in mentinerea celor 200 de locuri de munca brailene. Motiv pentru care, acest lucru ma face mandru ca sunt “fiul lui tata”.

Un mesaj catre electoratul brailean?

Imi doresc sa vorbesc cu fiecare brailean in parte, pentru ca doar ei au solutiile cele mai bune la problemele orasului. De aceea va invit, incepand de saptamana viitoare la sediile mele din strada Vizirului, blocul M, la langa iesirea de la Kaufland si }oseaua Buzaului, langa Billa. Trebuie sa gasim impreuna cele mai bune rezolvari pentru Braila.

Cateva proiecte pe baza caora ti-ai format platforma electorala?

Directionarea a aproximativ 1% din fondurile locale pentru constructia de parcuri

Braila are nevoie de spatii de recreere pentru locuitorii sai. Practic, exista prea putine sistematizari puse la punct pentru omul de rand.

De aceea avem nevoie de o lege care sa stipuleze ca 1% din bugetul local a fiecarei unitati administrativ-teritoriale sa se duca catre constructia de parcuri si spatii de recreere, spatii verzi si de agrement.

Acestea vor genera automat si locuri de parcare pentru oamenii din zona. Pentru acest lucru, m-am implicat personal in constructia unui parc de agrement pe strada Comunarzi. Proiectul este 80% gata din punct de vedere al avizelor si va contribui la reamenajarea zonei.

Legea Practicii la locul de munca

Braila sufera crunt cand este vorba de locuri de munca si de angajarea tinerilor. De aceea avem nevoie de o lege care sa stipuleze ca experienta acumulata in timpul practicii la locul de munca, fie din timpul facultatii, fie dupa, sa fie considerata perioada lucrata si se va lua in calcul la vechimea in munca. Doar asa vom stimula companiile sa isi perfectioneze si angajeze tinerii, iar pe acestia din urma care nu au un loc de munca stabil sa fie motivati pentru a se angaja si a acumula experienta.

Legea impozitului reinvestit

Din acelasi punct de vedere – necesitatea deblocarii pietei muncii in Braila, toate firmele care reinvestesc profitul si creeaza locuri de munca, vor fi scutite de plata impozitului pe profit, intr-un anumit cuantun si pentru o anumita perioada. Ideea de baza este ca vom stimula companiile sa isi pastreze afacerile in Braila, devenind jucatori pe piata locala si o tinta potentiala pentru tinerii care vor sa se angajeze.

*Iulia Fusea a marturisit ca “politica trebuie facuta pe strada”

Cum se impaca viata de familie cu politica?

Este o sarcina dificila, dar sa stiti ca nu exista moment mai frumos in viata unei tinere familii decat atunci cand intalneste pe strada o alta familie, la fel de fericita. De aceea pot spune cu mandrie ca politica trebuie facuta pe strada. Solutii pentru compromisul ideal se gasesc.

Este o provocare sa fii mamica “in devenire”, chiar in campania electorala. Cum te vei descurca?

Provocarea de a fi mamica este oricand grea si importanta. Faptul ca s-a nimerit in aceasta perioada nu poate decat sa fie de bun augur pentru familia noastra.

Esti una din putinele femei care isi sprijina sotul public. Care este secretul relatiei voastre?

Relatia noastra nu are niciun secret. Am depus un juramant care zicea “impreuna si la bine si la rau”. Ne sprijinim recirpoc in orice moment.

Comentarii

comentariu

About the Author

-