Published On: mie, Oct 3rd, 2012

Brailencele pot beneficia de testare gratuita pentru depistarea cancerului de col uterin

Share This
Tags

* Spitalul Judetean de Urgenta Braila a primit validare pentru inscrierea in programul pentru depistarea cancerului de col uterin *

In data de 20.09.2012, Spitalul Judetean de Urgenta Braila a fost validat de catre Unitatea Regionala de Management Sud-Est, pentru inscrierea in Subprogramul de screening pentru depistarea precoce active a cancerului de col uterin.

Drept urmare in judetul Braila demareaza subprogramul de screening incapand cu 08.10.2012, pionii principali ai subprogramului fiind medicii de familie, primii medici la care se vor adresa femeile eligibile.

Scopurile programului sunt prevenirea si combaterea cancerului de col uterin si intarirea capacitatii sistemului de sanatate pentru controlul si combaterea cancerului de col uterin la nivel national.

Obiectivele specifice sunt depistarea cancerului de col uterin in stadii precoce, indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente catre servicii medicale specializate de diagnostic si tratament, cresterea gradului de informare a populatiei, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metoda de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

Acest program ofera testare gratuita tuturor femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani pe o perioada de 5 ani.

Femeile in varsta de peste 25 de ani, vor fi incluse in program indiferent de calitatea de asigurat a acestora, fara a avea un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, iar femeile care au implnit varsta de 64 de ani, beneficiaza de aceasta terstare doar daca au ultimele 3 fortiuri cervicale Babes-Papanicolau Normale. Nu sunt eligibile femeile care prezinta absenta congenitala a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.

Femeile care doresc testarea trebuie sa se adreseze medicului de familie. Reteaua de screening cuprinde 81 de centre de consiliere la nivelul cabinetelor medicilor de familie, un centru de recoltare cu 12 medici ginecologi si 2 laboratoare, ambulatoriu integrat de spitalul obstretica ginecologie  si SC servicii medicale doctor Capariu srl.

Coordonatorii subprogramului sunt DSP Braila prin doctor Sabina Meirosu,

Spitalul Judetean  de Urgenta Braila  cu Doctor Mihail Iugulescu si Reteaua Screening cu doctor Florentin Tovarnac.

Comentarii

comentariu

About the Author

-