Published On: joi, Oct 25th, 2012

Braila – cea mai ieftina piata de legume din tara

Share This
Tags

* Judetul Braila se afla pe o pozitie favorabila in clasamentul celor mai ieftine si scumpe piete de legume * Daca in alte judete kilogramele de cartofi, varza si rosii sunt scumpe pentru buzunarul cetatenilor, la noi nu se pune aceasta problema *

Aflandu-ne in plina criza economica, fiecare roman se gandeste la modalitatea perfecta pentru a-si dranui ultimul banut din buzunar. Si cum traiul de zi cu zi ne apasa tot mai mult pe umeri, cu totii incercam sa nu facem “ravagii” prea mari in visteria familiei, in momentul in care ne decidem sa purcedem la cumparaturi.

In ultimii ani preturile din comert au variat, cele mai mari cresteri inregistrandu-se la capitolul alimente de baza. Cele mai afectate de majorari au fost legumele, printre care si cele mai importante in alimentatia nostra: cartoful, varza, rosia.

Si cum in judetele din vestul tarii piata acestor legume este foarte scumpa, oamenii fiind obligati sa se scotoceasca de bani frumusei, judetul nostru se situeaza la polul opus. Noi ocupam astfel locul 37 din cele 41 de judete al tarii, iar acest aspect nu poate decat sa ne multumeasca si sa ne consideram o populatie norocoasa.

* Doar 6 lei pentru un kg de cartofi, varza si rosii *

In cazul in care vreti sa va duceti la cumparaturi, noi va informam de pe acum care sunt preturile principalelor alimente folosite in mod frecvent.

Fie ca e vorba de pietele din cartiere, fie ca discutam de cele mari, precum Piata Halelor, Piata Microhala, Piata Saraca, Piata Concordia, preturile afisate de negustorii din pietele brailene sunt urmatoarele: un kilogram de cartofi costa un leu, cel de varza – 2 lei si kg de rosii de 2,5 lei. Astfel, in total pentru cele 3 kg de legume cumparate va trebui sa scoateti din buzunar 5,5 lei.

Daca ar fi sa facem o comparatie cu preturile acestor alimente existente pe pietele judetelor vecine, iata cum se prezinta situatia: in Galati – un kg de cartofi costa 1 leu, cel de varza – 2,3 lei si cel de rosii – 2,45 lei; Vrancea – 1 kg de cartofi costa 0,85 lei, unul de varza – 1,5 lei si rosii – 3,30 lei. In pietele din Buzau, tarifele etalate de negustori sunt: cartofii se vand la un pret de 0,70 lei/kg, varza la 1,85 lei si rosiile la 2,60 lei. In judetul Ialomita, un kg de cartofi costa 0,80 lei, varza este 1,80 lei si cel de rosii – 3,25 lei; in Tulcea kilogramul de cartofi este de 0,70 lei, cel de varza – 1,5 lei si cel de rosii – 3,5 lei. In Constanta avem de a face cu o situatie mai delicata, in sensul ca aici piata alimentelor este catalogata a fi una scumpa. Aici, un kilogram de cartofi costa 1,25 lei, cel de varza – 2,5 lei si cel de rosii este de 3,5 lei. In judetul Tulcea, preturile sunt mult mai usor de “digerat” de locuitori, comparativ cu cele existente pe tarabele comerciantilor. Astfel, un kilogram de cartofi costa 0,70 lei, cel de varza – 1,5 lei si cel de rosii – 3,5 lei.

* Piete prea scumpe pentru buzunarul Romanului *

Si cum Braila sta bine la capitolul preturi la produsele de baza, judetele cu cele mai scumpe piete sunt cele din vestul tarii.

Medalia de aur ii revine judetului Covasna, unde preturile ating valori prea mari pentru buzunarul simplului cetatean. Aici un kilogram de cartofi ajunge sa se vanda la un pret de 1,2 lei, cel de varza costa peste 2,5 lei, iar cel de rosii ajunge la suma de peste 5 lei. Pozitia a doua a clasamentului o ocupa judetul Alba, unde 1 kg de cartofi este de 1,2 lei, varza – 2,4 lei si de rosii – 4,9 lei. Pe locul al treilea este situata Harghita, locuitorii acestui judet trebuind sa scoata din buzunare peste 8,5 lei pentru cele 3 kilograme de alimente de baza. Tarifele acestora sunt: cartofi – 1,4 lei, varza – 3 lei si rosii – 4,1 lei.

Si in cazul judetelor Bihor, Salaj, Suceava, Arad, Bistrita-Nasaud, Satu Mare, Mures, Cluj, Caras-Severin, Hunedoara si Maramures locuitorii trebuie sa se scobeasca de cel putin 8 lei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-