Published On: joi, Oct 18th, 2012

Biblioteca, o institutie care merita o atentie sporita

Share This
Tags

* De-a lungul anilor, biblioteca a devenit doar o simpla cladire, in loc sa fie cat mai mult populata de cetateni * Acest lucru a fost subliniat in cea de-a XXIII-a conferinta a bibliotecarilor de catre oficialitatile locale, dar si de cele din tara * Lipsa dorintei de a citi o carte de la inceput pana la sfarsit a fost scoasa in evidenta si de edilul Aurel Simionescu *

Astazi a avut loc, in sala de spectacole a Casei Tineretului, cea de a XXIII-a Conferinta a Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR). Tema acestei actiuni, care se va desfasura pana sambata, 20 octombrie, este “Viitorul apartine bibliotecilor in schimbare”.

La eveniment au fost prezenti peste 200 de bibliotecari, reprezentanti ai administratiei publice locale, ai Ministerului Culturii, Bibliotecii “Panait Istrati” Braila, precum si oficialitati din partea Ambasadei SUA. Printre acestia precizam: primarul municipiului, Aurel Simionescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, Florin Mija, subprefectul Brailei, Catalin Grosu, presedintele ANBPR, Doina Popa, directorul Bibliotecii “Panait Istrati” Braila si prim-vicepresedinte al ANBPR, Dragos Neagu, Siri Oswald, ofiter de Program, din partea Fundatiei “Bill si Melinda Gates”, dar si Luminita Corneanu, reprezentand Ministerul Culturii.

Presedintele ANBPR, Doina Popa, a precizat ca aceasta editie reprezinta un varf pentru ca au raspuns invitatiei noastre peste 200 de participanti.

“Tema de dezbatere din aceasta editie reprezinta o provocare pentru ca pune problema viitorului bibliotecilor si incearca sa convinga pe toata lumea de ce viitorul apartine bibliotecii”, a mentionat presedintele ANBPR, Doina Popa.

Directorul Bibliotecii braiIene, Dragos Neagu, a spus ca tema intrevederii sa se constituie intr-un element de buna practica in activitatea bibliotecarilor: “In colaborare cu diverse institutii locale si din tara, speram sa majoram numarul utilizatorilor prin dezvoltarea de servicii noi. Cei care vin la biblioteca fac o economie de 780 lei pe an din bugetul familiei, numai beneficiind de servicii gratuite din partea bibliotecii. Biblioteca din Braila atrage multi cetateni si consideram ca este bine apreciata ca valoare”.

* Biblioteca, in atentia tuturor *

Luminita Corneanu, reprezentantul Ministrului Culturii, prezenta la conferinta, a spus ca: “Desi a primit mai multe invitatii de-a lungul celor 22 de editii, nu am reusit sa imi fac aparitia din cauza programului incarcat pe care l-am avut, dar de data aceasta am reusit. Am venit sa vad ce schimbari au avut loc in bibliotecile din Romania in acesti ani. Am fost impresionata de ceaa ce am vazut la unele biblioteci pe care le-am vizitat si pot spune ca am o admiratie deosebita pentru bibliotecarii ce isi dau silinta in dezvoltarea acestei institutii de cultura. Am marea rugaminte de a ma ajuta sa va sustin cauza. Dumneavoastra, ca bibliotecari, stiti cel mai bine ce se intampla in biblioteci. De multe ori am auzit intrebarea De ce Ministerul…?. Ministerul nu are de unde sti anumite aspecte de la biblioteci, daca acest lucru nu este comunicat noua, la Minister”.

Vicepresedintele CJ Braila, Florin Mija, a sustinut ca prezenta unui numar asa de mare a bibliotecarilor la noi, in Braila, reprezinta un lucru bun, fiind vorba de crema biblioteconomiei.

“Braila se inscrie astfel pe o harta selecta, a celor care reusesc sa organizeze astfel de manifestari importante. Avem convingerea ca acest laborator de idei va ajuta la adaptarea nevoilor bibliotecii, la adaptarea la acesta societate informationala care este in continua schimbare. Cred ca atat la Braila, cat si-n restul tarii, biblioteca reprezinta un organism viu, care prin diverse metode, atrage un numar mare de utilizatori. Cred ca impreuna putem sterge aceasta cutuma, aceasta prejudecata ca biblioteca ar fi un organism inert, cu un spatiu conservator. }i sustin acest lucru pentru ca noi, administratia locala ar trebui sa se implice mai mult in activitatea bibliotecii, nu numai teoretic, ci si practic”, a spus Florin Mija.

De asemenea, primarul Aurel Simionescu sustine ca este foarte importanta lectura, mai ales ca in prezent tinerii au uitat acest obicei, folosind tot mai des internetul.

“Cred ca ar fi momentul sa iesim din ideea de biblioteca, ca si constructie. Biblioteca deja devine o institutie, pentru ca astfel ne va fi foarte greu sa trecem mai departe si sa gestionam tendintele care sunt in acest moment. In acelasi timp trebuie sa ne convingem ca informatia fara a fi scrisa undeva nu exista. Trebuie sa vedem modul in care gestionam aceasta parte de baza de date, de arhiva si sa creem un spatiu de acest gen si sa-l ducem mai departe. Nu trebuie sa uitam nici faptul ca este necesar gestionarea dorintei de a citi o carte cap-coada, precum si parerea noastra de a afla mai multe informatii si de a le asimila”, a zis Aurel Simionescu.

* Bibliotecile din mediul rural, in deficit *

Edilul Simionescu este de parere ca toata lumea trebuie sa se implice in promovarea activitatii bibliotecii: “Va trebui sa incercam sa vedem cum arata Romania reala din prisma bibliotecilor, dar in special cele din mediul rural care sunt mult prea departe de conceptul real de biblioteca, avand in vedere ca ne aflam in anul 2012. Noi avem datoria de a atrage un numar cat mai mare de cititori, precum si pe cei din domeniul culturii. Asta deoarece biblioteca face parte din patrimonial nostru si trebuie sa avem grija de ea. Eu personal cred in carte, biblioteca si-n oamenii ei”.

Siri Oswald, ofiter de Program, din partea Fundatiei “Bill si Melinda Gates”, a declarat ca prezenta unui numar atat de mare de bibliotecari demonstreaza largimea pe care autoritatile locale o dau bibliotecii.

“Cand se vorbeste despre biblioteca ma gandesc la sanatate publica, la agricultura, la dezvoltare economica. ANBPR ajuta bibliotecarii sa-si faca treaba mult mai bine”, a spus Siri Oswald.

Comentarii

comentariu

About the Author

-