Published On: joi, Oct 25th, 2012

Armata la ceas aniversar cu fanfara si depuneri de cororoane

Share This
Tags

* Festivitatile din acest an de ziua Armatei au inceput la ora 10:00 printr-un ceremonial la Cimitirul Eroilor*

Ca in fiecare an, pe 25 octombrie, este celebrata Ziua Armatei Romane. Ceremonialul a inceput cu oficierea slujbei religioase si depunerea coroanelor de flori la monumentul eroilor dupa care a urmat un program artistic cu muzica de fanfara pe platoul din fata cimitirului Sfantul Constantin.

Dupa solemnul moment religios comandatul garnizoanei Braila a tinut un discurs despre semnificatia si importanta zilei: “Tributul platit de Armata Romana in campania din vest s-a ridicat la aproximativ 170.000 de morti si de raniti. Odata terminata campania din vest s-a produs demobilizarea armatei romane. Pentru aceasta a fost un mare calvar. Elita ofiterimii romane scolita in marile academii vestice a fost aruncata in inchisori si exterminata. Nici ostasii de rand n-au duso mai bine pentru ca tara le-a fost recunoscatoare dar nu le-a putut da aproape nimic pentru ca era secatuita de razboi. In perioada 1947-1989 ostasii romani au participat la constructia Romaniei. Cu bratele lor au daltuit in stanca si in calcar maretele epopei. Dupa 1989 soldatul roman a convins lumea civilizata ca merita sa faca parte din parteneriatul pentru pace”

In continuare au depus coroane de flori in memoria eroilor neamului oficialitati civile si militare si reprezentanti ai partidelor politice. Dupa ceremonie toti cei prezenti s-au indreptat spre platoul din fata Cimitirului Sfantul Constantin  unde au putut asista la un program artistic cu muzica de fanfara. Programul artistic a fost oferit de Muzica Militara a Garnizoanei Braila dirijata de colonelul Petrea Gogu. Au participat la ceremonie reprezentanti ai Institutiei Prefectului Judetului Braila, Primariei municipiului Braila, Consiliului Judetean Braila, Inspectoratului Judetean de Politie Braila, Inspectoratului de Jandarmi Braila, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Braila, directiei Judetene de Informatii dar si veterani de razboi, cadre militare in activitate,in rezerva si in retragere.

“Ziua Armatei României, sarbatorita la 25 octombrie, reprezinta un simbol cu valoare de referinta pentru constiinta poporului român, o zi care, dincolo de semnificatia ei strict istorica, aceea a eliberarii, în anul 1944, a ultimei brazde de pamânt românesc, glorific faptele de vitejie ale tuturor eroilor neamului românesc, de la cei care au contribuit la formarea natiunii si a statului român, ori de la eroii stiuti si nestiuti care au luptat în cele dou razboaie mondiale, pâna la camarazii nostri, cazuti la datorie în teatrele de operatii, dupa anul 1990” se arata intr-un comunicat al Garnizoanei Braila.

Festivitatile din acest an marcheaza 150 de ani de existanta a Ministerului Apararii Nationale.

Manifestarile de Ziua Armatei vor continua la ora 19:00 la Monumentul Sublocotenetului Soldatului Ecaterina Teodoroiu unde va avea loc o ceremonie de evocare a eroinei urmata de retragerea cu torte a militarilor pe Calea Calarasilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-