Published On: mie, Oct 24th, 2012

APIA vine in sprijinul crescatorilor de animale prin Programul National de Dezvoltare Rurala

Share This
Tags

* Agentia de plati si interventie pentru agricultura elibereaza adeverinte pentru cei care intentioneaza sa acceseze credite pentru finantarea capitalului de lucru, pentru desfasurarea activitatilor curente *

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza beneficiarii Masurii 215 Plati privind bunastarea animalelor din Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 ca elibereaza adeverinte pentru cei care intenioneaza sa acceseze credite pentru finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente.

Creditele ofera fermierilor posibilitatea utilizarii de resurse financiare, necesare activitatilor curente, pâna la efectuarea, de catre APIA, a platilor la care sunt îndreptiti potrivit prevederilor legale în vigoare.

Pâna la aceasta data, Agentia a încheiat conventii cu CEC Bank SA, Banca Comerciala Româna, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Creditcoop, Intesa Sanpaolo România, Agricover IFN SA, Unicredit Tiriac Bank,  în conformitate cu prevederile Masurii 215-  Plati privind bunastarea animalelor -porcine si Ordinului Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr.149/2012 pentru aprobarea modelului cererii de ajutor privind masura 2.1.5 – Plati privind bunastarea animalelor –porcine.

Potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA va elibera o adeverinta de înregistrare a fermierului prin care confirma ca solicitantul a depus cerere de ajutor pentru Masura 215 – Plati privind bunastarea animalelor.

Valoarea creditului/facilitatii de finantare va fi de pâna la 90% din suma cuvenita din Platile privind bunastarea animalelor, denominat în lei astfel, pentru creditele acordate de Banca pâna la data de 31.12.2012 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrala Europeana la data solicitarii creditului, iar pentru creditele acordate de Banca începând cu data de 01.01.2013 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrala Europeana din data de 31.12.2012.

Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR IFN S.A. si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii garanteaza 80% din valoarea creditelor acordate de Banca.

Reafirmam recomandarea adresata fermierilor interesati sa îi aleaga Creditorul numai dupa un studiu atent al conditiilor de creditare impuse de fiecare banca creditoare, pentru a obtine conditiile de creditare cele mai avantajoase si care se potrivesc cel mai bine profilului exploatatiei sale.

Optiunea de a solicita creditul apartine integral fermierului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-