Published On: vin, Oct 19th, 2012

APIA incheie contracte cu bancile

Share This
Tags

* APIA continua sa incheie contracte cu diverse banci pentru ca agricultorii sa isi poata depune cererile pentru a intra in posesia sprijinului financiar pentru platile din sectorul zootehnic *

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) ii informeaza pe beneficiarii platilor nationale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic, la specia bovine, respectiv ovine/caprine, ca elibereaza adeverinte pentru cei care intentioneaza sa acceseze credite pentru finantarea activitatilor curente, de la bancile care au încheiat conventii cu Agentia. Creditele ofera producatorilor agricoli posibilitatea utilizarii de resurse financiare, necesare activitatilor curente, pâna la efectuarea, de catre APIA, a platii primelor pe exploatatie si pe cap de animal la care sunt îndreptatiti potrivit prevederilor legale.

Pâna la aceasta data, Agentia a încheiat conventii cu CEC Bank SA, Banca Comerciala Româna, BRD Groupe Societe Generale, OTP Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank,  Procredit Bank, Creditcoop, Intesa Sanpaolo România, Bancpost, Piraeus Bank, Garanti Bank, Banca Carpatica, UnicreditTiriac Bank în conformitate cu prevederile Hotarârii  Guvernului nr. 976/201  pentru aprobarea cuantumului platii nationale directe complementare în sector zootehnic pentru specia ovine/caprine, Hotarârii  Guvernului  nr. 978/2012 pentru aprobarea cuantumului platii nationale directe complementare în sector zootehnic pentru specia bovine în anul 2012 si OMADR nr. 230/2012 pentru modificarea art. 2 din OMADR nr. 214/2012 pentru aprobarea încheierii conventiilor privind finantarea schemelor de plati nationale directe complementare în sectorul zootehnic, la speciile bovine si ovine/caprine, precum si a cuantumului de plata înscris în adeverinta.

„Potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA va elibera o Adeverinta de înregistrare a fermierului prin care confirma ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru PNDC sectorul zootehnic la specia bovine si/sau  ovine/caprine, pentru anul 2012; ca s-au efectuat controalele si verificarile administrative asupra Cererii  de solicitare a platii nationale complementare sector zootehnic, pâna la data emiterii Adeverintei, conform reglementarilor în vigoare; numarul  de animale eligibile pentru prima pe exploatatie, respectiv prima pe cap de animal. Tot prin aceasta adeverinta se demonstreaza ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata la data emiterii adeverintei si ca beneficiarul îndeplineste conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite in cadrul PNDC sectorul zootehnic la specia bovine si/sau  ovine/caprine, dar si valoarea creditului este de pâna la 90 la suta din valoarea sumei calculate conform adeverintei. Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR IFN SA si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii garanteaza 80 la suta din valoarea creditelor acordate de Banca”, se precizeaza intr-un comunicat emis de APIA Braila.

Potentialii beneficiari interesati îsi pot alege creditorul numai dupa un studiu atent al conditiilor de creditare impuse de fiecare banca (creditoare), pentru a obtine conditiile de creditare cele mai avantajoase si care se potrivesc cel mai bine profilului exploatatiei sale. Optiunea de a solicita creditul apartine integral fermierului. Cuantumul platilor nationale directe complementare în sectorul zootehnic, la specia ovine/caprine este de 40,8 lei/cap animal, iar la specia bovine este de 500 lei/cap animal.

Comentarii

comentariu

About the Author

-