Published On: vin, Oct 12th, 2012

Angajatii de la Oltchim au primit banii si tichetele pentru luna august

Share This
Tags

Angajatii de la combinatul Oltchim Ramnicu Valcea au primit, vineri, avansul pe luna august si tichetele de masa aferente aceleiasi luni, a anuntat liderul sindical interimar, Corneliu Cernev, care a precizat ca salariatii au venit la serviciu si asigura instalatiile pentru reluarea productiei.

Potrivit liderului sindical interimar, Corneliu Cernev, pana la jumatatea lunii octombrie se spera ca angajatii sa primeasca si lichidarea pe luna august.

“Salariatii au primit pe card avansurile pe luna august si speram ca pana pe 17 octombrie sa intre si lichidarea pe aceeasi luna. Azi (n.r. – vineri) s-au primit si tichetele de masa aferente lunii august, nu stim nimic in acest moment despre salariile pe luna septembrie, iar salariatii sunt prezenti cu totii la serviciu si asteapta reluarea productiei. S-a facut revizia si vrem ca productia sa se reia”, a declarat Corneliu Cernev.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, luni, ca spera ca Oltchim sa-si reia activitatea in cel mult 30 de zile si ca salariile restante ale angajatilor combinatului vor fi platite partial pe masura ce compania va recupera sume de la debitori.

Ministerul Economiei detine 54,8% din actiunile combinatului chimic. In actionariat se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

Reprezentanti ai ministerelor Economiei si Finantelor, Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica si ai unor banci care au de recuperat bani de la Oltchim au infiintat un Comitet pentru Stabilizarea Financiara a combinatului.

Comitetul isi propune sa gaseasca solutii pentru plata salariilor restante, repornirea activitatii si gasirea unui investitor care sa preia combinatul chimic.

Pana la viitoarea tentatica de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim sa fie acordat un imprumut pana in 10 milioane euro si asteapta raspunsul Executivului comunitar intr-un interval de 30 zile.

La sfarsitul lunii mai, Oltchim inregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro catre AVAS (fara dobanzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro catre Electrica, 3 milioane euro catre Electrica Furnizare, 23 milioane euro catre CFR Marfa, 4 milioane euro catre Salrom, 18 milioane euro catre CET Govora, doua milioane euro catre Apele Romane.

La aceastea se adauga datorii pentru credite contractate, respectiv 72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, 4 milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, 3 milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost si un total de 2 milioane euro catre Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.

Oltchim are si datorii de 85 milioane euro fata de furnizori privati, 43 milioane euro fata de clienti care au achitat in avans, 7 milioane euro pentru salarii si impozite aferente, 4 milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobanzi credite.

Comentarii

comentariu

About the Author

-