Published On: mar, Oct 30th, 2012

A inceput strangerea de semnaturi pentru prima femeie pe o bancnota romaneasca

Share This
Tags

* Actiunea de strangere a semn~turilor se desfasoara sub numele “altfem – semneaza petitia pentru prima personalitate feminina pe o bancnota romaneasca”*

Semnaturile sunt stranse atat pe hartie, cat si in format electronic, pe site-ul www.altfem.ro. In prima etapa a campaniei organizatorii si-au propus sa stranga peste 50.000 de semnaturi de sustinere, dupa care lista va fi trimisa Bancii Nationale a Romaniei. In etapa a doua va fi aleasa personalitatea feminina care urmeaza sa apara pe viitoarea bancnota emisa de BNR. “ALTFEM” propune o lista cu 12 personalitati feminine care au marcat istoria si cultura romaneasca:

Regina Maria, Ana Aslan –medic, Stefania Maracineanu –fizician, Sofia Ionescu -prima femeie neurochirurg din lume, Ana Ipatescu cu un rol important in Revolutia de la 1848, Haricleea Hartulari-Darclee –soprana, Alexandrina Cantacuzino o lidera a miscarii feministe romanesti, Aurora Gruescu – prima femeie inginer silvicultor din lume, Elisa Leonida Zamfirescu -prima femeie inginer din Europa, Cecilia Cutescu-Storck -prima femeie profesor universitar in invatamantul de arta din Europa, Sarmiza Bilcescu-Alimanisteanu -prima femeie doctor in drept din lume si Ecaterina Teodoroiu, eroina in Primul Razboi Mondial.

Alegerea celor 12 personalitati a fost realizata de echipa proiectului pe criterii de notabilitate si de relevanta la nivel national si international. Proiectul “ALTFEM” isi propune imbunatatirea perceptiei asupra femeilor si cresterea gradului de constientizare a expertilor si operatorilor mass-media, a partenerilor sociali, a autoritatilor publice si a femeilor asupra problemei egalitatii de sanse in societatea romaneasca.

Comentarii

comentariu

About the Author

-