Published On: vin, Oct 19th, 2012

3.800 de posturi din sanatate au fost deblocate

Share This
Tags

* Aproximativ 3.800 de posturi din sistemul sanitar au fost deblocate, majoritatea sunt pentru spitalele din subordinea autoritatilor locale, astfel ca urmeaza organizarea concursurilor pentru ocuparea acestora, a anuntat, joi, subsecretarul de stat Raed Arafat, prezent la Adunarea Generala a CMR *

Raed Arafat a precizat ca odata cu deblocarea posturilor, angajarile se fac unu la unu, adica pleaca o persoana, se angajeaza alta, si nu unu la sapte, respectiv angajarea unei persoane numai daca pleaca alte sapte, cum s-a întâmplat din 2009 si pâna la deblocarea posturilor. In legatura cu cresterea veniturilor în sistemul sanitar, subsecretarul de stat în Ministerul Sanatatii a spus ca o decizie în acest sens poate fi luata de Ministerul de Finante. Raed Arafat a recunoscut ca lipsa personalului medical este o problema mare nu numai în România, dar si în toata Europa. ”Lipsa de medici este o realitate foarte mare nu numai la noi, ci în toata Europa. Pâna în 2020, în Europa lipsa de lucratori sanitari va ajunge la aproximativ un milion”, a precizat Raed Arafat, prezent la Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din România. Premierul Ponta a cerut, miercuri, ministerelor Sanatatii si Finantelor sa se asigure ca finantarea spitalelor va fi previzionata corect si mult mai realist în bugetul pe anul viitor decât în cel din 2012, astfel încât autoritatile sa nu mai fie obligate sa intervina în ultimul moment în ajutorul spitalelor. ”E un sistem de lucru de tip “pompier”, începe sa arda situatia la un spital si venim repede cu o cisterna cu apa. Umblam cu masina de pompieri sau cu SMURD-ul ca sa intram doar în situatii de urgenta”, a spus Ponta, în sedinta de Guvern. Ministerul Sanatatii si CNAS analizeaza în prezent situatia fiecarui spital în parte, urmare a ordonantei care permite noi angajamente bugetare doar dupa plata datoriilor, analiza luând în calcul numarul de internari efectiv realizate pâna în octombrie si estimarea de cazuri pâna la finele anului. În urma acestei analize, casele de asigurari de sanatate vor încheia contracte suplimentare pentru asigurarea sumelor necesare decontării serviciilor medicale spitalicesti.

Subsecretarul de stat, Raed Arafat, a declarat, ca ordonanta de urgenta care prevede ca ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai dupa plata datoriilor, va fi analizata de minister, dupa ce spitalele au anuntat blocarea activitatii, deficitul în sistem fiind de 700 de milioane de lei. Guvernul a emis, la 1 septembrie, Ordonanta de urgenta nr. 47 pentru modificarea si completarea unor acte normative si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicata în Monitorul Oficial la 6 septembrie, care prevede ca “ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai dupa stingerea platilor restante înregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din executia anului curent, cu exceptia celor provenite din neacordarea sumelor cuvenite conform contractelor de finantare a proiectelor derulate prin programe nationale”.

Ordonanta vizeaza si spitalele, care oricum au datorii mari, deficitul bugetar din sistemul sanitar, situatie care pune unitatile sanitare în situatia de a fi închise, dupa cum spun managerii de spitale. Pe plan local, Spitalul Judetean de Urgenta Braila se confrunta deasemenea cu o lipsa de pesonal. Contactat telefonic, managerul spitalului a declarat ca: “Am facut solicitari pentru 37 de posturi si asteptam raspunsul de la Ministerul Sanatatii. Aceste posturi sunt pentru medici, asistente si infirmiere. Conform legii aceste posturi sunt vacante”, a spus Rodica Sin.

Comentarii

comentariu

About the Author

-