Published On: joi, Oct 25th, 2012

“Deschisi catre viitor” – motto-ul pentru dezvoltarea comunitatii rurale

Share This
Tags

* De 8 luni de zile la braila functioneaza biroul regional sud – est al retelei de dezvoltare rurala * In aceasta perioada, membrii biroului au avut in vizor indeplinirea unor obiective pentru promovarea traditiilor de la sate *

Dupa cum se stie de o vreme incoace, tara noastra a fost impartita in 8 regiuni, judetul nostru facand parte din Regiunea Sud-Est. In aceasta diviziune exista 355 de comune din cele 6 judete, insumand o populatie din mediul rural de 1.250.000 locuitori.

Cele mai multe judete sunt in judetul Buzau, aici fiind 82 la numar, iar in Braila sunt cele mai putine comparativ cu judetele vecine, adica 40.

Activitatile derulate la nivelul Biroului au inclus promovarea oportunitatilor de finantare prin PNDR, colectarea si diseminarea de exemple de bune practici în implementarea si exploatarea investitiilor; sprijinirea Grupurilor de Actiune Locala (GAL) în implementarea strategiilor; instruire pentru personalul/partenerii GAL; promovarea mestesugurilor traditionale, precum si atragerea în cadrul Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala a entitatilor cu potential ridicat în dezvoltarea comunitatii rurale.

“Am realizat 62 de vizite pe teren, dintre care 20 au avut loc in judetul Braila. Deplasarile au vizat organizarea de seminarii de prezentare a oportunitatilor de finantare a investitiilor prin FEADR, colectarea de exemple de bune practici în implementarea si exploatarea investitiilor, participarea la evenimente organizate de terti, întâlniri cu reprezentanti ai diverselor organizatii din Regiune, destinate dezvoltarii unor relatii de colaborare. Pentru 175 persoane din regiune s-au desfasurat intalniri de consiliere si asistenta cu privire la masurile Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), atât prin organizarea de seminarii de informare, cât si prin raspunsuri la întrebarile punctuale adresate biroului nostru. Au fost organizate 13 evenimente de catre terti, doua dintre ele fiind sI la noi in judet. Scopul l-a reprezentat promovarea Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala si a construirii unor relatii de colaborare”, a declarat Silvia Fotinia Ganescu, directorul Biroului Regional Sud – Est al Retelei de Dezvoltare Rurala Braila.

* Prea putine proiecte pentr dezvoltarea rurala*

Daca la capitolul intruniri si evenimente desfasurate pentru promovarea traditiilor si obiceiurilor de la sate Braila are cele mai multe la activ, iata ca din punct de vedere al absorbtiei de fonduri nerambursabile de la UE fermierii locali nu se inghesuie.

Dupa cum a precizat sefa Biroului Regional de la Braila, in ceea ce priveste identificarea si promovarea bunelor practici in implementarea PNDR, agricultorii care isi desfasoara activitatea in comunele brailene nu au dat buluc pentru a intra in posesia banilor pusI la dispozitia lor de catre Comisia Europeana.

“La Braila au fost depuse doar 4 proiecte pe tot atatea masuri. Acestea au fost: Masura 112 – <Instalarea tinerilor fermieri>, Masura 121 – <Modernizarea exploatatiilor agricole>, Masura 141 – <Sprijinirea fermelor de semi-subzistenta> si Masura 142 – <Infiintarea grupurilor de producatori>. Pentru celelalte 5 masuri, in speta Masura 123 – <Cresterea valorii adaugate a produselor agricole sI forestiere>; 221 – <Prima impadurire a terenurilor agricole>; 312 – <Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi>; 313 – <Incurajarea activitatilor turistice> si 322 – <Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economie sI populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale>, nu a fost depus niciun proiect de fermierii braileni”, a zis Silvia Fotinia Ganescu.

* Obiective tinta pentru promovarea satului romanesc traditional *

La ultimul eveniment dedicat promovarii culturii rurale s-a realizat un sondaj cu privire la principalele trasaturi ale satului romanesc traditional si la cele ale satului romanesc actual. Astfel, a rezultat ca majoritatea respondentilor au fost de parere ca la satul traditional intalnim urmatoarele caracteristici: traditie, spiritualitate, obiceiuri, respect, munca, agricultura, dezvoltare. La polul opus sta satul actual, unde intalnim devalorizare, saracie, populatie imbatranita, kitch, lipsa de perspectiva, traditiile sunt din ce in ce mai putin transmise catre generatia tanara.

Obiectivele Biroului pentru promovarea satului romanesc ce se doresc a se viza in urmatorul an de activitate sunt sprijinirea GAL din Regiune în animarea teritoriului prin organizarea de seminarii de prezentare a unor exemple de bune practici în domeniul implementarii si exploatarii investitiilor finantate prin PNDR.

“Se mai doreste colectarea si diseminarea de exemple de bune practici cu privire la implementarea si exploatarea investitiilor în mediul rural. Un alt obiectiv avut in vedere este sprijinirea actorilor locali în identificarea unor oportunitati de cooperare. Cooperarea între actorii dezvoltarii rurale la nivel regional, national si international faciliteaza schimbul de experienta si bune practici si initierea unor proiecte comune cu beneficii pentru toate partile participante. Biroul Regional Sud-Est se va implica în stimularea proiectelor de cooperare între GAL-uri, dar si în sprijinirea membrilor aflati în cautarea unor oportunitati de cooperare. Se va încerca implicarea universitatilor în activitati de cercetare cu privire la spatiul rural, în conditiile în care astfel de abordari îsi dovedesc eficacitatea în planificarea dezvoltarii rurale în alte state membre UE”, a conchis directorul de la Biroul Regional Sud-Est al Retelei de Dezvoltare Rurala Braila.

Precizam ca Biroul Regional Sud-Est al Unitatii de Sprijin a Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala si-a început activitatea în luna februarie a acestui an în cadrul proiectului “Înfiintarea si Sprijinirea Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala”, initiat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Comentarii

comentariu

About the Author

-