Published On: Soare, Sep 9th, 2012

Vizita la stomatolog in timpul sarcinii

Share This
Tags

* PERCEPTIA MULTOR VIITOARE MAMICI ESTE CA TRATAMENTUL STOMATOLOGIC ESTE CONTRAINDICAT PE PERIOADA SARCINII

Multe femei considera ca este normal ca in timpul unei sarcini sa aiba probleme cu dintii si chiar sa-i piarda. De aceea multe dintre ele nu apeleaza la ajutorul dentistului, nici in cazuri de urgenta.

In general se recomanda evitarea tratamentelor stomatologice de rutina sau a celor din motive estetice si amanarea lor pana si dupa nastere. Dar urgentele se pot trata si trebuiesc realizate deoarece infectia de la un dinte se poate raspandi in tot organismul pe cale sangvina, fiind astfel mai daunatoare fatului decat interventia stomatologica. Sfatul medicului stomatolog Romeo Turcu ne ajuta sa aflam raspunsul la cateva intrebari.

Care sunt perioadele de interventie stomatologica?

Este de preferat amanarea interventiilor pana in trimestrul al doilea, cand organogeneza se incheie. Dar urgentele trebuiesc tratate chiar in primul trimestru. Radiografiile de rutina si cele pentru tratamente non-urgente se recomanda a fi amanate pana dupa nastere.

Ce complicatii dentare pot sa apara in timpul sarcinii?

Gingivita de sarcina este cea mai frecventa afectiune, fiind favorizata de cresterea de hormoni estrogeni. Factorii determinati ai gingivitei sunt lipsa igienei bucale si prezenta placii bacteriene.

Gingivita se manifesta prin gingii marite de volum, de culoare rosu aprins, de consistenta moale, ce sangereaza foarte usor la masticatie, periaj.

Prevenirea acestei afectiuni consta intr-o igiena riguroasa pe toata perioada sarcinii. In caz de aparitie a gingivitei, tratamentul consta tot in igiena riguroasa initiata in cabinetul stomatologic prin dusuri medicamentoase, detartraj, spray-uri, apa de gura cu clorhexidina si colutorii medicamentoase.

Prevenirea unor afectiuni nedorite se pot realiza prin programarea la medicul stomatolog inainte de perioada de sarcina, printr-un periaj dentar corect realizat de doua ori pe zi si printr-un aport alimentar bogat in vitaminele A,C,D, calciu si fosfor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-