Published On: mar, Sep 4th, 2012

Slabe sanse la Braila pentru o salvare aeriana

Share This
Tags

* Speranta unui elicopter Smurd la Braila este rapusa de contii demografice

Serviciul Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare al Brailei nu dispune la momentul actual de un elicopter care sa asigure interventii rapide la inaltime.

“Speranta de supravieturile a bolnavilor In stare grava a crescut cu aproape 20 % utilizând aparate de zbor medicalizate“, declara in vara acestui an, subsecretarul de stat In Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.

El a mai spus ca elicopterul este mai eficient decât un spital desfiintat, pentru ca acesta nu are toate utilitatile. In plus, Raed Arafat a mentionat faptul ca In multe misiuni de salvare a folosit avioane ale Ministerului Apararii si ale MAI. In Romania, SMURD detine circa 15 elicoptere in zone care au baze aeriene la Iasi, Craiova, Constanta, Targu-Mures si Timisoara-Arad. In regiunea noastra exista elicopter doar in judetul Tulcea care acopera uneori si Braila.

Serviciul SMURD al judetului este finantat de Ministerul de Interne dar si de Consiliul Judetean. Managerul SAJ, Silviu Radu a declarat: “De cand sunt eu manager aici, am rezolvat cu elicopterele altor baze aeriene circa 20 de cazuri de urgenta. Pe timpul iernii mai solicitam elicopter in zonele afectate si cu drumuri impracticabile din cauza zapezii”. Deoarece dstanta intre Braila si Bucuresti este de 200 km, un elicopter dureaza aproximativ 20 minute, iar costurile transportului sunt suportate din asigurarile de sanatate. Din motive demografice si ale costurilor foarte mari pe care le-ar necesita achizitionarea unui elicopter “salvator de vieti”, circa 5 milioane de euro, cat si a intretinerii acestuia, dar mai ales a dotarilor care ar trebui sa le aiba, lipsa unui astfel de mijloc de interventie la Braila intarzie sa apara. O speranta in acest sens se prevede prin 2014, si nu la Braila, ci la Galati, unde va fi deschisa o zona pentru interventia elicopterelor medicalizate ale Ministerului Sanatatii. Dupa spusele lui Raed Arafat, aceste zone vor fi : Oltenia, Constanta-Delta, regiunea Nord-Vest precum si Galati.

Comentarii

comentariu

About the Author

-