Published On: vin, Sep 28th, 2012

S-au gasit bani in buget pentru cumpararea de avioane F-16

Share This
Tags

* Le platim de la anu si le luam in 2016 *

Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a  declarat ca s-au identificat resurse in buget pentru achizitionarea a 12 avioane second-hand F-16, dupa ce in sedinta CSAT s-a decis cumpararea mai mult aparate multirol.

Romania va incepe plata din 2013 si va beneficia de aceste avioane abia din 2016, pentru ca efortul bugetar sa fie mai mic, suma totala de achitat fiind platita in transe anuale, timp de mai multi ani.

“Efortul se situeaza undeva in jur la 100.000.000 de milioane de euro pe an. Aceasta nu inseamna ca avioanele costa 600 de milioane de dolari. Costul unui avion este de 10 milioane de dolari maxim”, a spus Dobritoiu.

El a precizat ca, in conditiile in care cele 12 avioane costa 120 de milioane de dolari, restul platii, pana la 600 de milioane de dolari consta in suport logistic. Ministrul Apararii a spus ca in contravaloarea suportului logistic nu intra si modernizarea pistelor, care se va face printr-un efort bugetar suplimentar, in valoare de 55 de milioane de lei.

Potrivit lui Dobritoiu, trainingul pilotilor va avea doua etape, astfel: intr-o prima etapa in Portugalia, unde costurile sunt mult mai mici si intr-o a doua etapa in SUA.

Dobritoiu a spus ca in banii pe care Romania ii va plati nu se regaseste si contravaloarea programului de inarmare a avioanelor.

Ministrul a spus ca avioanele sunt modernizate la nivelul penultimei generatii de avioane F 16, iar pachetul de inarmare costa maximum 100 de milioane de dolari.

Referitor la modernizarea avioanelor, Dobritoiu a spus ca, oricum, pentru operarea acestor avioane, care mai au peste 4.500 de ore de zbor, fiind, practic, la jumatatea vietii – trebuie asigurate stocuri de piese de schimb.

Ministrul Apararii a afirmat ca varianta achizitionarii unor avioane noi era exclusa.

Comentarii

comentariu

About the Author

-