Published On: lun, Sep 3rd, 2012

S-a ales praful…

Share This
Tags

Nu trebuie sa fii academician pentru a intelege deosebirea dintre democratie si dictatura. Cei care am trait in comunism stiu, pe viu, ce a insemnat dictatura, partidul unic, lipsa unor libertati. Stim ce a insemnat lipsa alternativelor; am simtit, din plin, efectele unei propagande desantate, politizarea unilaterala excesiva, chiar daca, in plan material au existat perioade de bunastare, de o anume stabilitate. Mai stim, insa, ca a existat o perioada de reala independenta.

Americanii n-au vazut niciodata cu ochi buni Comunismul. La chestia asta, exploatand si o anume stare de nemultumire, acumularea unor frustrari, si-au varat, cu dibacie coada si, cum-necum, Comunismul est-european a cazut in favoarea asa-zisei democratii, a societatii libere concurentiale, a capitalismului bazat, chipurile, pe economia de piata.

Acum, din doua una! Ori noi am fost complet nepregatiti si am facut la gafe una dupa alta, ori interesele occidentalilor au fost mult prea pragmatice si deci lacome de piete de desfacere.

Cert este ca la noi, capitalismul s-a dovedit de o factura salbatica, s-a desnationalizat industria, agricultura a fost pusa pe chituci.

Cu ce ne-am ales dupa evenimentele din 1989? Cu libertatea de expresie. Da! Cu libertatea de miscare in lume! Da! Mai ales ca pe la noi locurile de munca au inceput a fi “foarte rare”.

Cei mai inversunati sustinatori ai economiei de piata si ai pluralismului politic vor spune, cu democratia dom’le! Cu democratia! Cat pe ce sa le dau dreptate! Dar cand am vazut cat costa votul popular, vointa natiunii exprimata in 29 iulie 2012, mi-am zis, cu amaraciune, adio democratie! Nici n-am apucat bine sa ne obisnuim a ne exprima optiunea, nici n-am inteles, pe deplin, toate resorturile acestui mod de viata ca suntem, din nou, in fata unei dictaturi. De data aceasta din partea campionilor democratiei. Pai asa ne-a fost vorba?!

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-