Published On: mar, Sep 18th, 2012

Podul Calafat-Vidin va fi gata abia in 2015

Share This
Tags

* Amanarea costa statul inca 3,5 mil. de euro *

Dupa cum au anuntat reprezentantii Ministerului bulgar al Dezvoltarii Regionale, costurile constructiei podului de peste Dunare intre Calafat si Vidin vor creste cu inca 3,5 milioane de euro, din cauza prelungirii cu inca doi ani a termenului de finalizare a proiectului.

Obiectivul urmeaza sa fie gata pana la sfarsitul lunii noiembrie 2012 si se asteapta sa fie inaugurat oficial la inceputul anului viitor.

Podul Calafat-Vidin, al doilea care leaga malurile bulgaresc si romanesc ale Dunarii, va avea o lungime de aproximativ doi kilometri, doua benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferata, doua trotuare si o pista pentru biciclisti.

Pana in 2011, costul constructiei era estimat la circa 225 milioane de euro. In 2012, acesta a fost majorat cu 22,5 milioane de euro, printr-o anexa semnata intre guvernul bulgar si constructorul spaniol FCC.

O suma de 70 de milioane de euro din acest proiect este asigurata prin programul ISPA, iar alte 70 de milioane de euro sunt acordate de Banca Europeana de Investitii sub forma de imprumut.

Bugetul de stat al Bulgariei asigura 60 de milioane, la care se adauga doua suplimente de 22,5 milioane de euro si de 3,5 milioane de euro. Banca germana de dezvoltare KfW (Kreditanstalt fur Wiederaufbau) acorda doua milioane de euro sub forma de ajutor si 18 milioane sub forma de imprumut, iar Agentia Franceza de Dezvoltare, un ajutor de cinci milioane de euro.

Finantarea accesului de pe malul romanesc este asigurata de Uniunea Europeana prin programul ISPA, cu 34 de milioane de euro, si de bugetul de stat al Romaniei, cu 33 de milioane de euro.

In momentul de fata, Romania si Bulgaria sunt legate de un singur pod pe toata lungimea portiunii comune a Dunarii, de 470 km. Acesta se afla intre Giurgiu si Ruse si a fost inaugurat in anul 1954.

Comentarii

comentariu

About the Author

-