Published On: mar, Sep 18th, 2012

Permisul pentru mopede a devenit obligatoriu

Share This
Tags

* Senatul a aprobat proiectul de lege al Guvernului privind modificarea Codului rutier, care prevede introducerea permisului de conducere pentru mopede *

Luni, Plenul Senatului a aprobat proiectul de lege care obliga conducatorii de mopede sa detina permis de conducere.

In ultimii doi ani, numai conducatorii de mopede au produs 5.201 evenimente rutiere, in urma carora si-au pierdut viata 242 de persoane si alte 5.733 au suferit vatamari corporale.

Legislatia rutiera actuala, permite conducerea mopedelor fara permis de conducere obtinut in urma sustinerii unui examen. Instituirea obligativitatii sustinerii examentului pentru obtinerea permisului de conducere, precum si ridicarea limitelor minime de varsta vor determina insusirea cunostintelor teoretice si formarea abilitatilor practice necesare pentru obtinerea acestui permis de conducere.

In prezent, pentru obtinerea permisului de conducere se prevede varsta minima de 18 ani pentru toate categoriile si subcategoriile de vehicule, cu exceptia subcategoriilor A1 si B1, pentru care se poate obtine permisul de conducere dupa implinirea varstei de 16 ani, precum si a conducatorilor de autovehicule care efectueaza transport public de persoane, conduc autovehicule cu masa maxima mai mare de 7,5 tone ori care transporta substante periculoase, care trebuie sa aiba varsta minima de 21 de ani impliniti, se mai arata in expunerea de motive.

Proiectul vizeaza, incepand cu data de 19 ianuarie 2013, reglementarea varstei minime pentru obtinerea permisului de conducere astfel: pentru categoriile A2, B, BE, C1 si C1E, 18 ani impliniti; pentru categoriile AM, A1 si B1 – 16 ani; 20 de ani si o experienta de cel putin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria A2 sau cel putin 24 de ani pentru motocicletele din categoria A.

In plus, pentru categoriile C, CE, D1 si D1E, precum si pentru triciclurile cu motor cu putere de peste 15kW, varsta minima pentru obtinerea permisului este de 21 ani, in timp ce, pentru categoriile D si DE, este de 24 de ani.

Introducerea mopedelor si triciclurilor in categoria autovehiculelor va avea ca urmare si faptul ca pentru situatia conducerii fara permis se vor institui sanctiuni penale.

Comentarii

comentariu

About the Author

-