Published On: lun, Sep 17th, 2012

Medierea, obligatorie inainte de judecata

Share This
Tags

* Persoanele fizice si juridice care au intentia sa se adreseze instantelor de judecata intr-un litigiu comercial sau de alta natura, sunt obligate de la 1 octombrie sa participe la sedinte de informare privind medierea conflictului

In urma intrarii in vigoare a unui set de modificari aduse Legii 192/2006  persoanele ce vor trebui sa rezolve anumite neintelegeri printr-un proces, vor trece mai intai pe la Biroul de Mediere. Litigiile aflate deja pe rolul instantelor intra si ele sub incidenta noilor reglementari a legii medierii, avantajul acestora fiind acela ca taxa de timbru se va restitui in cele mai multe cazuri.

“Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind medierea, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in vederea solutionarii pe acesta cale a conflictelor in materie civila, de familie, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de prezenta lege”, arata noua lege a medierii.

Din ianuarie 2013 legea devine si mai restictiva, in sensul ca nu te mai poti prezenta in fata instantei fara dovada ca ai incercat procedura medierii. “Inainte de sesizarea instantei de judecata sau a organului de urmarire penala, partile sau oricare dintre acestea sunt tinute sa incerce solutionarea conflictului prin mediere, sub sanctiunea prematuritatii introducerii cererii de chemare in judecata sau a plangerii penale” prevede articolul 43 din Legea 115/9 iulie a.c. pentru modificarea si completarea Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. Articolul 43 intra in vigoare la 6 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial, adica pe 9 ianuarie 2013. Aceste reglementari sunt vazute cu ochi buni de catre avocati deoarece li se usureaza munca in acest fel. CSM a cerut o amanare deoarece nu exista personal suficient grefieri, judecatori precum si camere de consiliu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-