Published On: Soare, Sep 23rd, 2012

Mai putina miere din cauza secetei

Share This
Tags

*Seceta din acest an a afectat productia de miere de albine

Productia de miere din acest an este redusa fata de anul trecut din cauza secetei. Seceta afecteaza culturile de rapita, floarea soarelu, salcam.

Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania a declarat pentru Agerpress ca productia dinacest an este redusa cam  la 10-12 mii de tone din cauza secetei.  Mierea de rapita de anul acesta reprezinta doar 10% din productia de anul trecut. Si productia de miere din salcam de acest an reprezinta doar 20-25% din productia de anul trecut. Cea de floarea soarelui este doar 50-60% fata de 2011. Productia de miere din tei a fost un pic mai buna dar totusi reprezinta doar jumatate din productia de anul trecut. Institutul National de Statistica a anuntat in 2011 o productie de 25.800 detone de miere dar apicultorii considera ca aceasta cifra este una exagerata. Pe pietele brailene pietul mierii variaza in functie de florile din care este facuta si de gramaj de la 7,5 lei la 25 lei. Borcanele de 450 de grame de miere poliflora costa in jur de 7,5 lei iar cele de 1kg 14-15 lei. Mierea de salcam este si mai scumpa decat cea poliflora. Jumatate de kg costa in jur de 12,5 lei iar 1 kg de miere ajunge la 25 de lei. Comerciantii de la tarabe spun ca anul acesta nu a fost un an deloc bun dar ca nu isi permit sa urce foarte mult preturile deoarece ar ramane cu mierea nevanduta “Eu nu am scumpit-o ca nu mi-o mai cumpara nimeni. Sunt cam aceleasi preturi”, a spus un comerciant care isi vindea productia de miere pe o taraba din Piata Mare.

In prezent Romania ocupa locul 7 in Europa cu cele aproape de 1,25-1,3 milioane de familii de albine si locul 4 cu o productie de miere de aproximativ 20 mii de tone annual.

Comentarii

comentariu

About the Author

-