Published On: lun, Sep 10th, 2012

Fonduri insuficiente pentru copiii din plasament

Share This
Tags

* Guvernul aloca 7 lei pe zi pentru hrana copiilor abandonati

Comform legilor, copiii si tinerii ocrotiti de serviciile publice specializate pentru protectia copilului, mamele protejate in centre maternale, precum si copiii incredintati sau dati in plasament la asistentii maternali profesionisti au dreptul la cazarmament, echipament pentru dotare initiala si inlocuire, transport, jucarii, materiale igienico-sanitare, rechizite si materiale cultural-sportive.

Aceste cheltuieli aferente drepturilor sunt stabilite pe grupe de varsta, si se indexeaza periodic, printr-o hotarare a Guvernului, tinand cont de rata inflatiei.

Copiii cu varste intre 0 si 3 ani primesc 366 de lei pe an, cei intre 3 si 7 ani beneficiaza de 498 lei, de la 7 la 14 ani primesc 611 lei, cei cu varste intre 14 -18 ani beneficiaza de suma de 754 de lei iar majorii de la 18 pana la 26 de ani primesc 844 de lei pe an. De aceasta suma de 844 de lei pe an beneficiaza si mamele protejate, iar pentru nevoile personale ale copiilor, care sunt inscrisi intr-o forma de invatamant  se da o suma de 28 de lei pe luna.

“Drepturile alocate conform prevederilor mentionate nu satisfac la  nivel optim nevoile copiilor”, a declarat directorul general adjunct al D.G.A.S.P.C. Braila, Simona Cimpoae.

Copiii beneficiari de masura de protectia speciala in centrul maternal primesc o alocatie zilnica de hrana de 7 lei pe zi iar aceeasi suma de 7 lei pe zi o primeste si copiii cu varsta cuprinsa intre 0 si 4 ani de la asistentul maternal. Ceilalti beneficiari din cadrul serviciilor D.G.A.S.P.C primesc suma de 9 lei pe zi.

In prezent sunt 428 de copii care beneficiaza de aceste drepturi, dintre care 264 de copii sunt in ingrijirea asistentilor maternali profesionisti si 218 copii sunt in cadrul serviciilor de tip rezidential.

Suma alocata pentru acesti copii este stabilita de Guvernul Romaniei si nu s-a mai modificat din anul 2003, cu toate ca diroctorii institutiilor declara ca fondurile sunt insuficiente.

Comentarii

comentariu

About the Author

-