Published On: mie, Sep 5th, 2012

Fara stagiu de cotizare pentru pensiile de invaliditate

Share This
Tags

* Nu se mai aplica stagiul de cotizare in raport cu varsta pentru persoanele care beneficiaza de pensia de invaliditate *

Numarul persoanelor care beneficiaza in prezent de pensii de invaliditate la nivelul judetului Braila este de 10.817.
Cele mai multe, adica 6207 persoane, sunt incadrati in gradul al III-lea. Acestea sunt persoane care au capacitate totala de auto ingrijire dar si-au pierdut capacitatea de munca in proporte de 50%. Alte 4116 persoane au gradul II, de boala. Persoanele cu gradul II sunt persoane are au pierdut capacitatea de munca dar au capaitate de auto ingrijire.
In gradul I, al persoanelor care si-au pierdut capacitatea de munca in proportie de 100% si capacitatea de autoingrijire se incadreaza 494 de persoane. Pana la 9 august articolul 73 din legea 263 preciza ca pentru persoanele care beneficiau de pensie de invaliditate exista un stagiu de cotizare in raport cu varsta. “Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente, care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca au realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, conform tabelului numarul 3”. Astfel, daca varsta persoanei la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca era de pana in 20 de ani stagiul de cotizare necesar era de un an, de la 20 la 23 de ani stagiul de cotizare era de doi ani, de la 23 la 25 de ani stagiul era de 3 ani continuand sa creasca astfel in raport cu varsta. Conform deciziei 680, din 26 iunie 2012 si publicata in Monitorul Oficial pe 9 august 2012, acest stagiu de cotizare nu mai este necesar. Persoanele beneficiare ale unor pensii de invaliditate sunt chemate pentru reexaminare la un interval intre 1 si 3 ani in functie de decizia medicului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-