Published On: vin, Sep 28th, 2012

Dilema evaluarilor din invatamant

Share This
Tags

* Elevii din invatamantul preuniversitar vor sustine in aceasta perioada evaluari initiale la fiecare materie. Acestea pot fi notate in catalog *

Toti elevii vor intra de acum in febra testarilor de inceput de an. Aceste testari, denumite de minister “testari initiale” au ca scop cunoasterea nivelului copiilor, pentru a putea stabili un parcurs individualizat si a putea masura progresul acestora la sfarsit de an. In nota primita de la Minister se precizeaza ca: “Notele obtinute de elevi la aceste evaluari se pot trece in catalog.” Parerile despre notarea acestora sau nu in catalog este impartita intre cadrele didactice. Unele sunt de parere ca ar trebui notate iar altii argumenteaza ca sopul lor este doar de cunoastere al nivelului elevilor si nu trebuie constransi prin notarea acestora.

“Eu unul nu as trece nota in catalog pentru ca este o evaluare de inceput. Scopul este sa iti faci o idee la inceput de an ca apoi sa iei niste masuri. E datoria mea sa repet cu ei si apoi sa incep sa evaluez. Eu nu le-am trecut niciodata”, a declarat inspectorul scolar adjunct,  Nicolae Stanica.

In cazul materiilor noi, care se predau pentru primul an acelor elevi nu se poate vorbi de o evaluare a cunostintelor din anii trecuti la acea materie. Conducerea inspectoratului nu recomanda notarea evaluarilor initiale la acele materii.” La materiile care sunt noi, nu este bine sa treci notele. Chiar nu este recomandat. Acolo unde ai continuitate vrei sa vezi care este nivelul de inceput.” a adaugat inspectorul adjunct.

In nota de Minister se precizeaza ca scopul acestor evaluari nu este ierarhizarea ci doar cunoasterea nivelului lor pentru ca fiecare profesor sa iI poata adapta activitatile didactice in functie de acel nivel.

Cu toate acestea sunt profesori care considera aceste evaluari ca fiind foarte importante si ca trebuiesc notate in catalog “Evaluarea imi arata cu ce au ramas ei din anii trecuti de la materia pe care o predau. Trebuie sa stiu ce nivel are fiecare. E o testare ca oricare alta. Faptul ca e la inceputul anului nu schimba nimic. Daca au invatat pana acum vor sti acele notiuni sI la inceputul anului dupa vacanta.”, a declarat o profesoara de matematica.

Pot fi utilizate ca resursa de lucru modelele de testari disponibile pe site-ul Ministerului Educatiei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-