Published On: Soare, Sep 30th, 2012

Deficit de 7,11 miliarde de lei la buget

Share This
Tags

* Executia bugetului consolidat s-a incheiat la sfarsitul lunii august cu un deficit de – 7,11 miliarde de lei ceea ce reprezinta 1,17% din PIB fata de –12,57 de miliarde  respectiv 2,24% din PIB-ul de anul trecut  *

Veniturile bugetului general consolidat au reprezentat 125,6 miliarde respectiv 20,7% din PIB. Acestea sunt cu 8% mai mari decat aceasi perioada a anului precedent. Veniturile fiscale au inregistrat o crestere de 10,4%. Evolutiile favorabile au fost inregistrate la taxa pe valoare adaugata, accize, impozit pe venit, impozit pe profit.. Veniturile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut datorita colectarii contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii. S-au inregistrat cresteri si la nivelul administratiilor locale in cazul veniturilor din impozite si taxe pe propietate, cresteri de +4,4% si venituri nefiscale +12,2%. In cazul contributiilor din asigurari acestea au insumat 34,2 miliarde ceea ce inseamna o crestere de 3,1% fata de anul trecut. Veniturile nefiscale au crecut atat la bugetul de stat cu 24,1% cat si la institutiile autofinantate cu 14%. Au crescut si sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice cu 43,3%.

Cheltuielile au fost cu mult mai mari decat veniurile insumand 132,8 miliarde adica 21,9% din PIB. Desi au crescut in termeni nominali cu 2,75% fata de anul trecut cheltuielile bugetului consolidat s-au redus ca pondere in PIB. Cheltuieli mai mari au fost in cazul proiectelor finantate din fonduri UE cu 36,2%, a dobanzilor 28,9% si a bunurilor si serviciilor  cu 6,6%. Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut la administratiile locale si la fondul national de sanatate. Cheltuielile de personal au crescut cu 3,5% in principal datorita majorarilor salariilor persoanlaului bugetar care s-au reflectat in buget din iulie. Cheltuielile pentru investitii de 19,9 miliarde reprezinta 3,3% din PIB iar cresterea a fost de 7,2% fata de aceeasi perioadaa anului trecut.

Comentarii

comentariu

About the Author

-