Published On: mie, Sep 19th, 2012

Conditii inumane pentru micuti

Share This
Tags

* Copii inscrisi la Gradinita Nr.30 din Vidin dorm chinuiti pe jos, in ciuda faptului ca parintii decarteza bani grei *

Parintii copiilor de la Gradinita Nr.30 cu program prelungit din Vidin sunt nemultumiti de conditiile in care sunt gazduiti micutii lor.

Chiar daca platesc pe luna o suma de aproximativ 160 de lei, odraslele isi fac somnul de dupa masa pe canapeaua din biblioteca sau mai rau, pe salteaua din spatiul de joaca. Unii parinti ne-au marturisit ca si-au gasit de multe ori odraslele dormind pe jos.

“M-au pus sa-mi cumpar patut si sa-l aduc din banii mei. Eu platesc 165 de lei pe luna, si cu toate astea mi-au zis aduc patutul de acasa. Inca nu m-am hotarat daca am sa mai tin copilul la aceasta gradinita, pentru ca, la momentul actual, el doarme pe jos. Secretara mi-a spus ca s-ar putea face rost de un patut, dar trebuie sa-l platesc, adica sa dau spaga. Ei asa fac la gradinita asta, inscriu mai multi copii decat trebuie si ii opresc doar pe cei care au parinti bogati” a declarat mama unui copil de la Gradinita nr.30.

Terente Lenuta, directorul unitatii a declarat ca aceste conditii sunt negociate cu parintii inainte de inscriere. In ce consta aceasta negociere insa nu ne-a precizat.

“Au venit parinti care au cerut la prelungit. Noi ca si unitate am oferit atat cat am putut oferi, inclusiv salteaua de la locul de joaca si canapeaua din biblioteca. Anul trecut, solicitarile fiind mai multe decat capacitatea de cuprindere a unitatii, am discutat cu parintii si am stabilit de comun acord sa cumpere fiecare in parte cate un patut pentru copii care erau in plus. Nu s-a cumparat insa niciun pat, pentru cei care nu au mai fost locuri, am gasit solutii”, a declarat Terente.

Mai mult, parintii copiilor reclama ca in clasa directoarei ar fi paturi libere, pe care le primesc doar copii care provin din familii bogate. Directoarea insa, a adus argumente favorabile pentru ea: “Eu am grupa mica cu 26 de elevi. In sala sunt 25 de paturi, iar un copil doarme pe canapea. Nu am niciun loc gol, parintii isi dau doar cu parerea”, a adaugat managerul unitatii de invatamant.

Din declaratia directoarei, probleme nu ar fi decat pentru doi dintre copiii, care dorm pe canapea si pe o saltea intinsa pe jos.

Argumentul cu care sefa institutiei se apara in fata acuzatiilor aduse de parinti este acela ca nu au mai avut loc in sala sa puna paturi, cu toate ca putin mai devreme declarase ca salile sunt spatioase.

In momentul in care am dorit sa vedem salile in care dorm copii, fiind ora la care acestia se odihnesc, ne-am lovit de refuzul directoarei, invocand motivul ca: “Nu poate sa intre asa oricine in salile in care dorm copiii, reveniti peste cateva ore cand se trezesc”.

Din reactia pe care directoarea a avut-o, nu putem sa intelegem decat ca are ceva de ascuns, aceasta sugerandu-ne sa revenim peste cateva ore. Foarte probabil, aceste cateva ore erau necesare pentru a masca problemele de care s-au plans parintii.

Nu este singurul caz din Braila la care am primit sesizari asupra spagilor grosolane care se dau la gradinite. Facem apel catre Protectia Copilului si celelalte institutii abilitate pentru a fi luate masurile necesare astfel incat micutii sa nu aiba de suferit.

Comentarii

comentariu

About the Author

-